Wethouder Rik Thijs, de klimaatburgermeesters en de klimaathelden ontvingen het doorgeefboek Klimaatheldenboek. FOTO: StudioSabo.
Wethouder Rik Thijs, de klimaatburgermeesters en de klimaathelden ontvingen het doorgeefboek Klimaatheldenboek. FOTO: StudioSabo. Sabrina VerWaal

Klimaatheldenboek reist door de stad

Algemeen

Afgelopen week overhandigde Bernice Kamphuis, Klimaatburgermeester 2021/2022, in de Bibliotheek Eindhoven het eerste exemplaar van het doorgeefboek Klimaathelden aan wethouder van klimaat Rik Thijs. Om meer aandacht te vragen voor het klimaat presenteerde de bibliotheek een klimaatboekentafel met inspiratieboeken waar klimaat een centrale rol speelt. Het doel: meer bewustwording creëren over je eigen voetafdruk.

EINDHOVEN - In het Klimaatheldenboek staan zeven persoonlijke verhalen van bewoners van Eindhoven - de Klimaathelden. Tijdens de boekoverhandiging sprak de wethouder lovend over alle opgezette initiatieven die de klimaathelden tot stand hebben gebracht en stimuleerde hen om een voorbeeld te blijven voor anderen. Het boek toont dat je als individu wezenlijk iets kan betekenen om bij te dragen aan een veilige, gezonde planeet. 

Doen

De door Judith Koppens geschreven verhalen laten zien dat iedereen in Eindhoven op zijn eigen manier klimaatheld kan zijn. Het is een kwestie van doen. Het Klimaatheldenboek is niet in de winkel te koop. Het is een doorgeefboek en dwaalt vanaf nu door de stad. Het boek is een initiatief van Bernice Kamphuis en een samenwerkingsproject met creatief collectief YellowSunshine, schrijfster Judith Koppens en fotograaf Oscar van Vinck.

Judith Lammers is klimaatheld nummer 7, één van de vijf nieuwe klimaatburgemeesters van Eindhoven. Klimaatburgermeesters zijn personen die een inspiratiebron zijn voor de buurt, vereniging of collega’s. Zij zetten zich in om andere te inspireren om bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer energie te besparen. Judith Lammers heeft de bibliotheek gevraagd om hun collectie uit te breiden op het gebied van klimaat. Ook nam ze het initiatief tot het inrichten van een klimaatboekentafel. Zo vestigen de klimaatburgemeesters en de bibliotheek extra aandacht op het klimaat, met toegankelijke kennis over klimaatverandering en wat je zelf eraan kan doen.

De bibliotheek ontplooit in de toekomst samen met de vijf klimaatburgemeesters en de zeven klimaathelden meer activiteiten over duurzaamheid. Zo organiseren ze in maart een stekjesbibliotheek met een stek-workshop. Ilona Bijsterveld, klimaatheld#1, laat 25 februari kinderen vanuit hun fantasie spelen tijdens haar workshop FantaMagie.

bibliotheekeindhoven.nl/programma

Workshop

Zeven persoonlijke verhalen van Eindhovenaren

Van de redactie

Afbeelding