De speciale zuilen bij de ingang van het ziekenhuis. FOTO: Catharina Ziekenhuis.
De speciale zuilen bij de ingang van het ziekenhuis. FOTO: Catharina Ziekenhuis.

Niet langer meer in de rij bij het Catharina Ziekenhuis

Algemeen

Niet meer in de rij wachten bij de balie van de polikliniek, maar bij binnenkomst de QR-code scannen zodat de zorgverlener weet dat de patiënt er is! Vanaf afgelopen vrijdag 9 werkt het Catharina Ziekenhuis met aanmeldzuilen. Vanaf die dag melden patiënten zich aan via speciale zuilen bij de ingang van het ziekenhuis of checken thuis al online in via het patiëntenportaal.

EINDHOVEN - “Met het nieuwe systeem hebben patiënten meer inzicht in én regie over hun eigen persoonsgegevens. Is een patiënt geen held in de digitale wereld? Natuurlijk staan onze receptionisten en speciaal geschoolde vrijwilligers klaar om te helpen!”, zo laat het Catharinaziekenhuis weten.

Legitimatie

Voor het aanmelden is alleen een geldig legitimatiebewijs (paspoort, Nederlands rijbewijs, ID-kaart of verblijfsdocument) nodig. Zodra patiënten dit legitimatiebewijs scannen, worden hun persoonlijke gegevens zichtbaar op de zuil. Denk hierbij aan naam en adresgegevens. Deze gegevens kunnen zij controleren en, indien nodig, zelf aanpassen.”

Afspraakticket

Na controle van de persoonlijke gegevens print de aanmeldzuil een dagticket. Hierop staat de tijd van de afspraak en het routenummer. Als de patiënt op die dag meerdere afspraken heeft, staan deze op hetzelfde dagticket vermeld. Met dit ticket loopt de patiënt naar de afdeling waar de afspraak plaatsvindt. Hier staat nog een zuil. Voor de afspraak meldt de patiënt zich bij die afdelingszuil door de QR-code op het dagticket te scannen. Zo weet de zorgverlener dat de patiënt is gearriveerd op de afdeling. De aanmeldzuil geeft ook aan in welke wachtkamer de patiënt kan plaatsnemen.

Feedback

Aanmeldzuilen zijn niet nieuw in de ziekenhuiswereld. Een groot aantal ziekenhuizen ging het Eindhovens Ziekenhuis voor. “Met die ervaringen hebben we ons de afgelopen maanden zorgvuldig voorbereid om de nieuwe werkwijze zo goed mogelijk in te voeren. Daarnaast hebben patiënten de zuilen vooraf getest tijdens twee speciale avonden. Met hun waardevolle feedback hebben we het aanmelden verder verfijnd.”

Catharina Ziekenhuis is een topklinisch en topreferent opleidingsziekenhuis dat zich bevindt in het hart van het dichtbevolkte en economisch sterke Zuidoost-Brabant. Naast de reguliere basiszorg biedt het ziekenhuis – vanwege het ontbreken van een academisch ziekenhuis op korte rijafstand- hooggespecialiseerde zorg van academisch niveau.

Landelijk is het Catharina Ziekenhuis bekend om haar behandelingen van kanker en hart- en vaatzieken en fungeert het ziekenhuis als een centre of excellence en last resort op het gebied van onder meer endeldarmkanker, borstkanker, buikvliesuitzaaiingen bij dikke darmkanker, hartritmestoornissen, hartklepinterventies en slokdarmaandoeningen.

Regionaal heeft het Catharina Ziekenhuis een leidende positie op met name overgewicht en nierfalen. In het Catharina Obesitascentrum worden jaarlijks 1.100 maagverkleiningsoperaties uitgevoerd en de afdeling Nierziekten verzorgt 30.000 dialysebehandelingen per jaar. Ook de onderzoekkracht van het Catharina Ziekenhuis is omvangrijk. Dat levert met enige regelmaat baanbrekende resultaten op. Zo dotteren cardiologen in heel de wereld volgens een methode die enkele jaren geleden in het Catharina Ziekenhuis is ontwikkeld. Medisch specialisten blijven continu onderzoeken hoe de zorg nog beter kan. Het Catharina Ziekenhuis werkt daarbij samen met de Technische Universiteit Eindhoven en het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

Hoe het aanmelden via de aanmeldzuilen of via online inchecken precies werkt?

catharinaziekenhuis.nl/aanmelden

Video

Aanmeldzuilen moeten het er makkelijker op gaan maken

Van de redactie