Hugo van Rooij (rechts) en straatpastor Rob Kosterman bij de Catharinakerk. FOTO: Bert Jansen.
Hugo van Rooij (rechts) en straatpastor Rob Kosterman bij de Catharinakerk. FOTO: Bert Jansen.

Hugo zorgt voor beetje warmte

Algemeen

Niemand hoeft onnodig in de kou te zitten! Eindhovenaar Hugo van Rooij windt er geen doekjes om. Het gaat hem aan het hart dat door de stijgende energieprijzen mensen letterlijk en figuurlijk in de kou komen te staan. Om de eerste nood te ledigen, deelt Van Rooij bij de Catharinakerk op woensdag 21 december vanaf 13.00 uur elektrische kacheltjes, elektrische dekens en warm waterzakken uit aan iedereen die dat nodig heeft. Aan burgemeester Jeroen Dijsselbloem de eer om het eerste kacheltje uit te delen.

EINDHOVEN - Van Rooij is de drijvende kracht achter stichting (Z) onder dak (hulp aan daklozen). “Maar de situatie is nu anders. Er is veel nood achter veel Eindhovense voordeuren. Veel mensen moeten alle zeilen bijzetten om rond te komen. Met een hoge energierekening wordt dat steeds moeilijker. Met een elektrisch kacheltje of een warmtedeken kan de thermostaat een stuk lager, en zitten mensen er toch behaaglijk bij.”

Ja, veel werk heeft hij moeten verzetten om alle hulpmiddelen bij elkaar te sprokkelen. Vier pallets staan er de 21ste klaar. Dat het is gelukt, is een opsteker voor de Eindhovense weldoener. “Ik heb veel vrienden die me willen helpen, dat motiveert enorm.” Overigens blijft Van Rooij ook na woensdag actief met zijn actie. “Dat blijft nodig, helaas.”

Van Rooij hoopt dat meer mensen het voorbeeld volgen om iets voor een ander te beteken. “Kijk eens wat meer naar elkaar om, al met iets kleins kan er veel worden bereikt.” Van Rooij ziet niettemin dat er nog een taboe rust op armoede. “Ik kan me voorstellen dat mensen zich soms schamen voor hun situatie, maar dat is niet nodig. Niemand kiest ervoor om in de kou te zitten. Ik hoop dat veel mensen de drempel nemen om naar de Catharinakerk te komen.” 

stichtingzonderdak.nl