Voorzitter Daan van Iersel van vogelvereniging EEV De Kleurkanarie doet zelf ook mee aan het jaarlijkse lichtstadkampioenschap. FOTO: Bert Jansen
Voorzitter Daan van Iersel van vogelvereniging EEV De Kleurkanarie doet zelf ook mee aan het jaarlijkse lichtstadkampioenschap. FOTO: Bert Jansen

‘Ik heb wel wat kampioenen, ja!’

Algemeen

Eind november houdt EEV De Kleurkanarie het jaarlijkse lichtstadkampioenschap met de aansluitende tentoonstelling. Dagen waarop het kwettert van de vogeltjes en gonst van de spanning.

EINDHOVEN - Daan van Iersel is als EEV-voorzitter ook van de partij. Hij kweekt zelf tropische vogels en is daar samen met zijn partner dagelijks zo’n 4,5 uur mee bezig: eten geven, water verversen, heel veel schoonmaken en kat Noah op afstand houden. Een echte vakantie zit er voor hen dus niet aan met het 160-koppige kleurrijke vederdek in zijn volière. Van Iersel: “Het is een uit de hand gelopen hobby waaraan ik uit liefde voor de natuur ben begonnen. Ik kweek voornamelijk spreeuwtjes en gouldamadines.”

Snel genoeg

Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk, dat kweken? “Nou, de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers heeft standaardeisen geformuleerd voor de diverse vogels. Bij gouldamadines gaat dat onder meer over de kleuring en tekening op alle delen van het lijfje en over de snavel, dekveren en de staartpennen. Maar heb je postuurkanaries dan telt bijvoorbeeld ook mee hoe het vogeltje op zijn stok zit. Wat je als kweker doet, is vogeltjes kruisen om maximaal aan de eisen te voldoen. Voor afwijkingen krijg je strafpunten. Heb je bijvoorbeeld een mannetje dat bijna goed is, maar een iets te lange snavel heeft, dan zoek je er een vrouwtje bij met een korte snavel. Je zet ze samen in een broedkooitje en dan is het hopen op een perfecte nakomeling. Je ziet snel genoeg of het iets wordt. De man gaat dansen en als er een klik is, gaat de pop met haar staart schudden. Zien ze elkaar niet zitten, dan probeer je het met een ander vrouwtje. Het komt ook wel eens voor dat vogeltjes heel onrustig worden van een kleinere kooi. Dan zijn ze niet geschikt om te showen, want bij de expositie zitten ze ook enkele dagen in tentoonstellingskooitjes.”

Vette prijzenpotten

Heeft u zelf ook kampioenen en levert dat wat op? “Ik heb wel wat kampioenen, ja. Het voordeel daarvan is dat anderen jouw vogeltjes dan wat makkelijker kopen en dat je zelf ook makkelijker kweekvogeltjes kunt ruilen om je bloedlijnen te verfrissen. Maar vette prijzenpotten zijn er niet, het is vooral een hobby die geld kost. Natuurlijk heb je wel de eer als een van je vogeltjes wint: je kunt je eigen veren dan wat opstrijken, haha.”
En wat gebeurt er met de afvallers? “Bij mij gaan de meeste naar mijn vrienden- en kennissenkring die vogels voor hun plezier houden. Je hebt ook tehuizen en instellingen die graag kleurrijke vogeltjes willen hebben voor hun volière.”

Keurmeesters uit heel Nederland komen de beestjes op donderdag 24 november beoordelen. Dan worden de prijzen toegekend. De tentoonstelling is van vrijdagavond 25 november tot en met zondagmiddag 27 november in wijkcentrum Heidehonk, Noordzeelaan 35, Eindhoven.

Meer informatie op www.eevdekleurkanarie.nl

Ellen Popeyus

Dansende
mannetjes en
schuddende
poppen