Met zijn bedrijf ‘PUUR Tom’ helpt Tom Koehorst mannen die last hebben van onrust, stress en/of angst om innerlijke rust te creëren. FOTO: Sam Walravens.
Met zijn bedrijf ‘PUUR Tom’ helpt Tom Koehorst mannen die last hebben van onrust, stress en/of angst om innerlijke rust te creëren. FOTO: Sam Walravens.

Focus op switch van hoofd naar hart

Algemeen

Tom Koehorst is een coach voor mannen. Met zijn bedrijf ‘PUUR Tom’ in Nuenen helpt hij mannen die last hebben van onrust, stress en/of angst om innerlijke rust te creëren. Zijn eigen ervaringen leidden tot de ontwikkeling van een methode waarbij de focus ligt op de switch van hoofd naar hart. “Heel plat gezegd help ik mannen om uit hun hoofd te komen en weer in contact te komen met hun gevoel. En dit doe ik op een heel nuchtere manier”, aldus Koehorst.

EINDHOVEN - Koehorst maakt gebruik van zijn eigen 3C-Methode, waarbij hij onrust aanvliegt vanuit 3 verschillende pijlers: Connect, Cure en Create. Ofwel: opnieuw contact maken met je lichaam en gevoel, oude pijn helen en het aantrekken/creëren van het leven dat je wél wil.

Stigma

“Vanuit de opvoeding en de maatschappij zijn we als man geconditioneerd dat we sterk en krachtig moeten zijn. Er zit nog altijd een behoorlijk stigma op ‘voelen’ en kwetsbaarheid tonen. Dit zorgt bij veel mannen voor een enorme druk en belasting, omdat we geneigd zijn onszelf weg te cijferen en onze gevoelens weg te duwen. Toen ik zelf een burn-out en depressieve klachten kreeg, zocht ik eerst lange tijd naar een oplossing via mijn denken. Maar ik sloeg hierdoor juist door in het rationele en cognitieve. Ik vond de uitweg uiteindelijk niet via mijn hoofd maar via het lichaam.”

Aards

Mindfulnessmeditatie vormt een belangrijk onderdeel van de aanpak van Koehorst. Volgens hem is dit namelijk de methode bij uitstek om afstand te nemen van  gedachten en contact te maken met je gevoel. 

“Bij mindfulness denken mensen vaak aan iets zweverigs, maar het is juist heel aards omdat je alleen maar bezig bent met het hier en nu. Het helpt je om zaken aan te kijken en te accepteren zoals ze zijn. Hierdoor wordt je hoofd kalm en rustig. In mijn coaching graaf ik ook niet zozeer, maar houd ik me juist bezig met wat er nú speelt zonder dingen uit de weg te gaan.”

Middenweg

Mannen zijn vaak geneigd om een oplossing voor hun probleem te zoeken op fysiek en mentaal gebied. Volgens Koehorst ligt de verlossing waar de meeste mannen naar snakken nou juist op het emotioneel en spiritueel gebied. 

“Ik ga voor coaching met diepgang en bied ze een middenweg tussen ‘pompen in de gym’ en kumbaya rond een kampvuur.”

Met alléén mediteren kom je er volgens Koehorst overigens niet; je mag daarnaast met jezelf in het reine komen en dingen gaan creëren vanuit je werkelijke innerlijke verlangens. 

“De 3 C’s zijn de pijlers die mij uit mijn burn-out hebben gehaald. Dat gun ik anderen ook.”

Natuur

Koehorst betrekt vaak de natuur in zijn coachingstrajecten. 

”De natuur zorgt meestal direct voor een bepaalde rust. Het heeft op fysiologisch vlak allerlei invloeden waardoor je makkelijker stress loslaat. Voor sommigen voelt het ook veiliger dan tegenover elkaar zitten voor een gesprek. En eerlijkheidshalve vind ik het zelf ook fijn om niet de hele dag achter mijn bureau te zitten.”

De coach werkt in de basis met trajecten van 2 of 4 maanden. Dat biedt de tijd die nodig is voor een verandering of zelfs transformatie. In die tijd reikt hij tools en technieken aan waarmee hij de mannen zelfvoorzienend maakt. Ze kunnen deze in hun eigen leven integreren op de manier die voor hen werkt.

www.puurtom.nl

info@puurtom.nl

Van de redactie

‘De natuur zorgt meestal direct voor een bepaalde rust’

Mindfulnessmeditatie vormt een belangrijk onderdeel van de aanpak van Koehorst. FOTO: Sam Walravens.
Afbeelding