Afbeelding

‘Met artrose heb je juist warmte nodig’

Algemeen

Hugo van Rooij helpt Eindhovenaren ‘Dapper de winter door’. Hij verzamelt de beste ideeën om te besparen op energie én hij brengt letterlijk warmte naar mensen die in de kou zitten. Afgelopen week bezocht hij de 59-jarige Daniel Erkelens. 

EINDHOVEN - Jarenlang heeft Daniel zich ingezet voor Eindhovense jongeren die in de problemen zaten. Met speciale projecten, in de hoop ze te kunnen helpen. Zo werkt hij ’s nachts als straatcoach voor jongeren die in knel zaten of bijvoorbeeld dakloos waren. Het levert hem de bijnaam Mr. Respect op.

“Ik heb me op die manier jarenlang ingezet voor de gemeente Eindhoven, maar nu ik zelf extra hulp kan gebruiken, krijg ik amper steun. Er is vanuit het gemeentelijk apparaat weinig erkenning en begrip.”

Artrose

Daniel heeft last van artrose in zijn benen. “Mijn mobiliteit wordt met de week slechter. Door mijn artrose is mijn linker heup bijna 12 cm verzakt. Dat veroorzaakt pijnlijke steken en af en toe functie uitval. Het is gewoon heel lastig. Vroeger liep ik met gemak vanuit Woensel naar Stratum - ik vond dat heerlijk – maar nu ben ik na 500 meter al doodmoe. Gelukkig kreeg ik 5 weken geleden, via de Wmo, een scootmobiel. Ik kan mezelf weer verplaatsen”, glimlacht hij.

Daniel heeft altijd een stabiel financieel leven gehad, vertelt hij. “Tot 2018. Toen is alles bergafwaarts gegaan omdat ik met een hoop factoren tegelijkertijd te maken kreeg. Nu moet ik met een uitkering van 830,00 euro per maand rondkomen”, vertelt hij.

De verwarming aanzetten, durft hij niet vanwege de kosten. Ook kookt en doucht hij minder vaak. “Ik doe dan de waterkoker aan en was me aan de wasbak met een washandje, zoals dat vroeger ging”, grinnikt hij.
“Maar serieus: ik wil onder het prijsplafond van 1.200 kuub blijven. Als je daar overheen komt, betaal je het volle pond en dat gaat ‘m gewoon niet worden.”

Echt top!

Intussen zit Daniel letterlijk in kou. “En dat terwijl je met artrose juist warmte nodig hebt. Als ook dát van je wordt afgepakt, is het niet alleen kil voor je lichaam, maar ook nog eens bitter voor jou als mens.”

Om de huidige bestaande situatie voor Daniel draaglijker te maken, schenkt Hugo van Rooij hem een elektrisch kacheltje, een elektrische deken én een voetenbad.
“Echt top, Hugo!”, reageert Daniel enthousiast.
“En ik heb ook nog kruik”, zegt Hugo.
Daniel moet hierom toch wel even lachen: “Dat vind ik wel humor hebben! Ik leg deze ’s avonds lekker in bed, aan mijn voeteneind. Hier ga ik zeker plezier van hebben...”

Oproep

Kent of bent u iemand die in de kou zit vanwege de hoge energiekosten? Of heeft u juist een origineel idee hoe te kunnen besparen?
Mail naar:

hugo@stichtingzonderdak.nl

Marjolein van Hoof

‘Dit is
bitter voor jou
als
mens’

Fotobijschrift:
Daniel Erkelens ontving van Hugo onder een elektrische deken, kacheltje, voetenbad en kruik. “Ik ben hier heel blij mee. Als je artrose hebt, heb je juist warmte nodig.”

Daniel blij met gift Hugo: “Met
artrose heb je juist warmte nodig”

Afbeelding