Kerstmarkt in de Edisonstraat, een van de foto's  uit de expositie Warm Woensel West. FOTO: Kees Martens
Kerstmarkt in de Edisonstraat, een van de foto's uit de expositie Warm Woensel West. FOTO: Kees Martens Kees Martens

Geen koffie meer in de voortuin

Algemeen

Fotograaf Kees Martens realiseert zich dat hij al 30 jaar in Woensel West woont en besluit eens door zijn fotoarchief te gaan. In de foto’s die hij op eigen initiatief maar ook voor fotopersbureau DCI en diens voorganger van de Meulenhof voor het Eindhovens Dagblad maakt, ziet hij dat ze veranderingen in de wijk heel goed in beeld brachten. Het resultaat: een expositie bij Pennings, een buitenexpositie bij Kelderman en van Noort en een boek, allemaal getiteld Warm Woensel West. 

EINDHOVEN - Martens: “Ik dacht dat is wel leuk om een keer op te hangen.”
Gaandeweg bedenkt hij dat hij naast oude foto’s ook iets nieuws wil en besluit mensen in hun interieur te fotograferen. “Ik wilde bij zoveel mogelijk verschillende mensen legitiem binnenkijken die foto’s ophangen. Met als doel mensen ook nieuwsgierig naar elkaar te maken en verbinding te creëren.”

Oorspronkelijke bewoners

Zijn fotografie bij de mensen thuis, maakt Martens ook nieuwsgierig naar wat de oorspronkelijke bewoners eigenlijk vinden van de veranderingen in de wijk en of zij zich er nog thuis voelen. Zo ontstond een side project. 

“De foto’s zijn om te laten zien hoe divers de wijk is. Ik wilde ook het verhaal erachter zien. Het is een Vogelaarbuurt waar veel geld in is gepompt. Vroeger lagen hier de spuiten en lege portemonnees in de struiken. Ik vind dat de wijk wel ten goede is veranderd, maar ik ben geen oorspronkelijk bewoner en woon in de goudkust van Woensel West met koopwoningen. De mensen uit bijvoorbeeld de Edisonstraat hebben hun wijk heel erg zien veranderen. Sommigen die ik heb gesproken zeggen: ‘het is niet meer zo gezellig als vroeger, we drinken geen koffie meer in de voortuin’. Als je al 50 jaar in de Edisonstraat woont, heb je geen behoefte aan een biologisch wijnwinkeltje of een havermelkcappuccino.”

Educatief project

Naast de exposities en het boek, organiseert Martens samen met de Pennings Foundation ook een project voor leerlingen van basisschool het Palet. Zij maken met analoge wegwerpcamera’s in hun eigen wijk foto’s, die deel uitmaken van de expositie bij Pennings Foundation. “Dat het nu zo groot is voelt een klein beetje als een koninklijke onderscheiding omdat je ergens 40 jaar werkt. Ik heb hier gewoon gewoond en mijn werk gedaan. Daardoor ontstond per ongeluk een mooi overzicht”, aldus Martens.

De expo bij de Pennings Foundation is nog tot en met zaterdag 28 januari te zien. Open woensdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. De buitenexpositie is nog tot en met zaterdag 28 januari te zien bij Kelderman en van Noort. Tijdens de opening bij Pennings Foundation op zaterdag 19 november om 16.00 uur en de opening bij Kelderman en van Noort op zondag 20 november om 15.00 uur is ook de presentatie van het boek Warm Woensel West.

Bianca Kuijpers

‘Door wonen en werken in West ontstond een mooi overzicht’