Frank Willems en Ad Vos. FOTO: Bert Jansen.
Frank Willems en Ad Vos. FOTO: Bert Jansen.

Kunst op kleding voor hulp daklozen

Algemeen

Eindhovenaar Ad Vos weet wat het is om dakloos te zijn en is daarom des te trotser dat zijn schilderij My dream car is gebruikt voor de kleding die stichting ‘One and one makes two’ deze winter verkoopt om dak- en thuislozen te steunen. Wie een kledingstuk bij de stichting koopt, doneert eenzelfde kledingstuk aan een dak- of thuisloze in Eindhoven op een locatie van de Springplank; een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor deze groep.

Eindhoven - Kunstenaar Frank Willems richt de stichting in 2019 in Den Bosch op. “Ik gaf een workshop geven bij een opvang.  Dat was de eerste keer was dat ik bij een daklozenopvang kwam en ik had vooroordelen en een stereotype beeld. De eerste die ik zag was een oude voetbalvriend van me. Daardoor dacht ik: Het zijn gewoon mensen zoals jij en ik die door een probleem op straat komen te staan.” 

Aandacht voor probleem

De volgende ochtend besluit Willems truien te gaan bedrukken. Later vraagt hij mensen die zelf dak- of thuisloos zijn (geweest) ontwerpen te maken. “Je geeft ze een podium om hun verhaal te vertellen en vraagt daarmee aandacht voor het probleem.” In Eindhoven helpt Ron Vogels Willems en die werkt weer samen met Vos die zich zich nu zelf inzet voor daklozen als vrijwilliger bij de Springplank. Vogels vraagt Vos dit jaar een ontwerp te maken. Vos: “Dat vond ik supervet.”

Vos werkte als taxichauffeur en kreeg in Duitsland een bon. “Die betaalde ik van de dagopbrengst met een keurig briefje erbij dat ik de volgende dag de bon zou komen betalen. Mijn baas zag het als diefstal ondanks dat briefje en toen stond ik op straat. Je bent dan verwijtbaar werkloos, dus ik kon geen uitkering krijgen.” Zonder uitkering kon Vos zijn woning ook niet meer betalen en een woonadres is in Nederland nodig om een uitkering aan te vragen. Dus kwam Vos in een vicieuze cirkel. “Toen heb ik heel brutaal makelaars gebeld tot er een zei dat hij een woning voor me had in in Sexbierum in Friesland.” Inmiddels is Vos weer terug in Eindhoven. 

Nu veel mensen het financieel zwaar hebben, wordt de verkoop nóg belangrijker voor de organisatie. Willems: “Ik vraag me af hoeveel daklozen er hierdoor bij komen. Maar het belangrijkste doel blijft dat podium bieden, ook al verkopen we maar één trui. We hopen natuurlijk wel meer te verkopen.” Daar doet Vos zelf ook flink zijn best door. “Ik spreek iedereen aan om ze op het initiatief te wijzen en uit te leggen waar het voor staat.” Zelf hoopt hij nog ooit de droomauto te kunnen aanschaffen en die samen met mensen uit de opvang op te knappen. “Maar een Kever koop je in deze tijd niet voor minder dan 30.000 euro. Voorlopig blijft het voorlopig een droom, maar als hij er eenmaal is, komt het goed. Dan maakt Frank er een kunstwerk op.” De Keverclub denkt op dit moment na over sponsoring van de auto. 

De kledingstukken zijn te bestellen op:

oneonetwo.nl.

Bianca Kuijpers

‘Al verkopen we maar één trui, het gaat om een podium bieden’