Kunstenares Alma Teer laat tijdens Manifestations zien hoe een juwelen en een glimlach samen kunnen gaan.
Kunstenares Alma Teer laat tijdens Manifestations zien hoe een juwelen en een glimlach samen kunnen gaan.

Eindhoven maakt zich op voor DDW

Algemeen

Eindhoven staat van zaterdag 22 oktober tot en met zondag 30 oktober weer helemaal in het teken van de Dutch Design Week (DDW). Ontwerpers uit binnen- en buitenland laten tijdens exposities, lezingen en manifestaties zien wat ze in huis hebben op het gebied van ontwerp en design.

EINDHOVEN - Technologie speelt tijdens DDW een belangrijke rol. Reden genoeg voor de Eindhovense Viola van Alphen om op de achtste verdieping van het Veemgebouw de expositie Manifestations te houden. Extra aantrekkelijk: de expositie is gratis te bezoeken. “Hier zie je dingen die je niet eerder hebt gezien. Bovendien is het leuk, en verruimt het je blik op een leuke manier. Ik garandeer dat iedereen dit leuk gaat vinden.”

Art, tech en fun, zijn de drie pijlers van Manifestations dat dit jaar als thema heeft gekozen ‘Bubbels’. “Met corona zaten we zo in onze eigen bubbel, en er was polarisatie, vingerwijzen, zwartwit denken, dat we het nu meer dan ooit nodig hebben om weer te verzachten, en die bubbel te laten barsten. In een tijd van allerlei verontrustend nieuws, willen wij met de expo focussen op het positieve, op wat voor wereld we dan wel willen, en het positieve in onszelf naar voren laten komen”, zegt Van Alphen.

Manifestations richt zich op een breed publiek buiten de gevestigde kunst- en technologiewereld. Met een interactieve expositie, performances, meet-ups en kinderprogrammering wil Manifestations jong en oud aanspreken met de vraag in hoeverre techniek je doen en laten bepaalt.

Aaibare robot

Hoe ziet bijvoorbeeld de tienerkamer van de toekomst eruit? Wat is de mode van de toekomst? Wat maakt een aaibare robot leuk? Creatief directeur en curator Viola van Alphen heeft 50 kunstenaars uit binnen- en buitenland bereid gevonden een bijdrage te leveren aan de expositie. “We willen de expo zo laagdrempelig mogelijk houden”, zegt Van Alphen. “Dus geen ingewikkelde teksten in het Engels. Onze insteek is om het menselijk en vooral leuk te houden. Denk aan spelen en dromen in plaats van droge tech. Hier kan iedereen een kijkje komen nemen. Dompel je er maar in onder!”

Bezoekers van Manifestations worden uitgedaagd om kritischer te kijken naar de (mis)match tussen mens en technologie in een wereld die wel wat beter en liever mag. Stap even helemaal uit je bubbel, zo heet het. Van Alphen: “De ontregelende blik van kunstenaars helpt hierbij.” Zo komt op een speelse manier aan de orde in hoeverre technologische ontwikkelingen ten kosten kunnen gaan van privacy. Maar ook de rol die kunst kan spelen om nieuwe inzichten op te doen. Op het programma staan ook workshops voor kinderen, lezingen, optredens en meet-ups. 

Meer over DDW:

ddw.nl

manifestations.nl

In hoeverre bepaalt techniek ons doen en laten?

Rob Weekers