Afbeelding

Bibliotheek gaat weer de wijken in

Algemeen

Bij het woord ‘bibliotheek’ denk je misschien nog aan een gebouw vol boeken en een plek waar je stil moet zijn. Maar dat is al láng niet meer zo. Het is een bruisende plek waar mensen elkaar ontmoeten en waar volop activiteit is. Er valt altijd iets te leren of te beleven. Ze zetten zich ook in om eenzaamheid en laaggeletterdheid tegen te gaan en helpen je op weg met al je digitale vragen. Goed nieuws: de bibliotheek gaat de wijken weer in!

EINDHOVEN - Twee stadsdeelbibliotheken. Het komende jaar komt er én in de Bennekel/Blaarthem én in Vaartbroek/Eckart een stadsdeelbibliotheek ‘nieuwe stijl’. Natuurlijk komt hier een collectie actuele boeken te staan voor jong en oud. Maar het is vooral een plek waar plaats is voor mooie buurtinitiatieven die de wijk versterken. De bibliotheek gaat dat niet alleen doen, maar samen met de gemeente en andere organisaties in de wijk zoals De Werkplaats Financiën, WIJeindhoven, CKE en Lumens. En zeker ook met de buurtbewoners zelf.

Kracht van de gemeenschap

Met de projecten in de wijk richt de bibliotheek zich vooral op twee belangrijke onderwerpen: het voorkomen en bestrijden van laaggeletterdheid en het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid. Die onderwerpen hebben veel met elkaar te maken. Want als je een kring van mensen om je heen hebt, leer je veel sneller. Zo kan je oefenen met de Nederlandse taal of je leesvaardigheid terwijl je bijvoorbeeld samen kookt, of een spelletje speelt. 

Wegwijs worden

Ook het wegwijs worden in de digitale wereld gaat zoveel makkelijker wanneer je daar samen met een ervaren iemand naar kan kijken. Daarom vindt de bibliotheek het belangrijk om tussen de mensen te zijn, en actief de gemeenschap in de wijk te versterken. De kracht van samen.

Van ‘experimenteren’ naar verankering in de wijk. Hoe begin je aan iets wat nog niet bestaat? Je kunt lang aan de tekentafel gaan zitten, en daar diep nadenken. Of je gaat beginnen, experimenteren en daarvan leren. En dat is wat de bibliotheek gaat doen. Elke wijk krijgt een eigen ‘buurtaanjager stadsdeelbibliotheek’. Iemand die de wijk van binnen en buiten leert kennen en die in gesprek gaat met de buurtbewoners. Die goed luistert naar waar de behoeften van de wijk liggen. Ook onderzoekt de buurtaanjager stadsdeelbibliotheek wat er allemaal al voor initiatieven zijn in de buurt en of er mogelijkheden zijn voor samenwerking, verbinding en versterking van elkaar. Zo ontstaat er een stadsdeelbibliotheek die precies in díe wijk en bij haar bewoners past. Een stadsdeelbibliotheek die antwoord geeft op de vragen die daar specifiek spelen. Daarom zal de bieb in Bennekel/Blaarthem ook anders zijn dan die in Vaartbroek/Eckart.

Ben jij een buurtaanjager stadsdeelbibliotheek ?

De buurtaanjager stadsdeelbibliotheek is iemand die mooie initiatieven in een buurt opzet, verbindt en versterkt. Een pionier, verbinder en doener met hart voor de stad en mensen. De buurtaanjager stadsdeelbibliotheek staat in de startblokken om een nieuw concept te ontwikkelen; een vorm van dienstverlening die optimaal past bij de huidige tijd en bij de mensen voor wie het bedoeld is. Vanuit vrijheid, creativiteit en veel samenwerking staat de buurtaanjager met dit project aan de vooravond van een belangrijke ontwikkeling voor de bibliotheek en vooral voor de wijk en haar bewoners.

Iets voor jou? Lees meer op:

bibliotheekeindhoven.nl/werk

Advertorial

Vanuit vrijheid, creativiteit en veel samenwerking