Logo grooteindhoven.nl


Foto: Marjolein van Hoof

Column Loes van de Stadsgracht: Schandalig

Een bejaarde man van 79 van z'n portemonnee beroven? Schandalig! Hem vervolgens ook nog eens een flinke klap geven, nou dan kun je inderdaad geschiedenis schrijven. Niet dus, wat je dan bent? Een zielig hoopje ellende, dat helemaal de weg kwijt is en geen normen en waarden meer kent.

Komt het door de alcohol, drugs, heb je stemmen in je hoofd, of is het de kick? Van mij mogen ze de dader een flinke straf geven. Het gebeurde dit weekend in Eindhoven, maar wat ook nog steeds door mijn hoofd speelt, is de verdrinkingsdood van een jongen van veertien in het Henri Dunantpark. Had de jongen gered kunnen worden? We zullen het nooit weten, want de gemeente Eindhoven heeft geen duikersteam meer dat ingezet had kunnen worden. De helpende hand moest uit Den Bosch komen, en ja dat duurt even. Hoezo 'iedere seconde telt'! Niet in Eindhoven, dat pretendeert de slimste stad van het land en ver daarbuiten te zijn.

Wanneer je als buitenstaander de stad binnenkomt, kun je maar het beste meteen omdraaien want uitnodigen doet de stad al helemaal niet meer. Een labyrint van verkeersborden drijft de nietsvermoedende bezoeker tot wanhoop. En wanneer je onverwachts te water raakt, dan kun je het helemaal schudden. De gemeente, of liever gezegd de politiek: let wel onze volksvertegenwoordigers, blinken momenteel uit in onvermogen.

We zijn zo goed als failliet en dat in een tijd waarin menig particuliere huizenbezitters, aanverwante bedrijven en vooruitziende ondernemers weer in de handen wrijven. De economie trekt aan, de kassa bij de gemeente rinkelt echter alleen wanneer ze de parkeergelden innen, die inderdaad schrikbarend hoog zijn. Reserves die hadden we nog wel. Dus werd jarenlang het ene gemeentelijke gat met het andere gedicht. Zelfs een klein kind weet dat dan de spaarpot leeg raakt!

Maar terug naar die jongen van veertien die nog een heel leven voor zich had. Ik vind het triest, heel triest en het heeft me geraakt. Ik vind dat alle kinderen in Eindhoven weer zoals het vroeger was, verplicht schoolzwemmen moeten krijgen.

En het duikteam van de brandweer? Dat had nooit wegbezuinigd mogen worden.

reageer als eerste
Meer berichten