Logo grooteindhoven.nl


Foto: Bert Jansen

Verschueren-orgel weer up-to-date

EINDHOVEN – Tijdens het weekend van Open Monumentendag is het ook Nationale Orgeldag. Voor de Sint Catharinakerk reden om het gereviseerde Verschueren-orgel in gebruik te nemen. Stadsorganist Ruud Huijbregts laat de pijpen van het orgel dan weer 'zingen'. Ook wordt er aan bezoekers uitgelegd en gedemonstreerd wat er allemaal is vernieuwd.

Het 81-jarige Verschueren-orgel in de Sint Catharinakerk is weer helemaal up-to-date. Een klein half jaar is er door Klais Orgelbau in Bonn aan gewerkt. Dat was nodig, want de laatste revisie dateert van rond 1990. "Te vaak hadden we storingen in het orgel. Hoewel tijdens de vorige revisie ook al veel van de tractuur, het gedeelte tussen de toetsen en de pijpen, is vernieuwd", begint Ruud Huijbregts. "Het orgel wordt intensief gebruikt. We hebben veel concerten en er wordt vaak op gerepeteerd. Het tractuur was verouderd. Ook hebben we omstreeks 2000 een blikseminslag gehad. Toen heeft een aantal systemen toch een opdonder gehad. Een grondige renovatie was gewoon noodzakelijk. Bovendien heeft die elektronica in de afgelopen 27 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt." De revisie heeft ervoor gezorgd dat het 'oude' orgel een compleet nieuwe binnenkant heeft gekregen. "Je zit weer aan een nieuw orgel", vindt Huijbregts. Een kijkje in de 'keuken' van het orgel, laat zien dat er qua techniek inderdaad veel is veranderd. De techniek uit 1936 is behouden, maar afgekoppeld. "Het is te mooi en uniek om weg te halen", vindt Huijbregts. De gloednieuwe kast vol elektronica 'communiceert' voortaan tussen de toetsen en de pijpen. Een blik achter de schermen is sowieso bijzonder. "Hier kun je zien dat het orgel maar liefst 5.700 pijpen heeft."
De revisie startte in april. "Toen zijn de speeltafels opgehaald en in de Duitse werkplaats gereviseerd. Medio juli kwamen ze terug. Ze zijn weer aangesloten, afgesteld en geprogrammeerd. Het eerste moment dat ik weer mocht spelen, was heel spannend en bijzonder. Het voelde echt als thuiskomen. De 'feel' is nieuw en zo veel beter."
De Nationale Orgeldag op 9 september was reden om het orgel klaar te hebben. "Maar ook het feit dat de Catharinakerk 150 jaar bestaat. Alle komende activiteiten staan in het teken van de jarige kerk."
Het gereviseerde Verschueren-orgel wordt in gebruik genomen door Henk Kooiker, adviseur bij de orgelrestauratie, en Ruud Huijbregts. Zij bespelen het orgel om 11.00 en 15.00 uur. Tussendoor (12.00 en 13.30 uur) mogen bezoekers de trap op om bovenin te luisteren naar wat er allemaal is vernieuwd aan het orgel.
Tijdens Open Monumentendag op 10 september opent de kerk eveneens haar deuren. Info: 150jaarcatharinakerk.nl

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox