Kees Minderhoud (links) en Jos Hazebroek (rechts), twee van de initiatiefnemers. FOTO: Bert Jansen.
Kees Minderhoud (links) en Jos Hazebroek (rechts), twee van de initiatiefnemers. FOTO: Bert Jansen.

Vrede als gemeenschappelijk doel

Algemeen

Op 25 september is het Anne Frank Plantsoen extra vredig, als daar Peace in the Park plaatsvindt. Dit nieuwe festival wordt georganiseerd door verschillende Eindhovense groepen die zich bezighouden met vrede, milieu, diversiteit en mondiale bewustwording. De organisatie van het festival wil de bezoekers kennis laten maken met de verschillende groepen die in Eindhoven actief zijn “om de wereld een stukje mooier en vreedzamer te maken”.

EINDHOVEN - Kees Minderhoud is vanuit het Vredesburo betrokken bij de organisatie. “Als je kijkt naar de situatie in Oekraïne, zijn we op dit moment in gevecht van mens tot mens, maar daarnaast zijn we zijn ook in gevecht met de natuur. Daarbij moet je het willen winnen loslaten want als wij als mens winnen van de natuur ziet het er slecht uit en als de natuur van ons wint ook”, stelt Minderhoud.

Gemeenschappelijk

Eerder organiseerden verschillende groeperingen al het Wereldontbijt in het Anne Frank Plantsoen en vredeswandelingen in Meerhoven. Daaruit ontstond het plan voor dit festival. Minderhoud: “Het is in deze tijd natuurlijk niet zo vreemd dat vredesbewegingen aandacht vragen voor vrede. Het zou mooi zijn als het wat meer in de hoofden van mensen zou spelen. Hoewel de EU nu spreekt over een groei-economie, wordt in de grondleggende speech van de voorloper, de EEG, benadrukt dat we ons continu constructief en op een creatieve manier met de vrede bezig moeten houden. Toen we ons dat realiseerden zochten we contact met Europa Direct. We bedachten de Eindhovense Vredestalentenjacht, waarbij mensen elkaar bevragen wat vrede zou moeten zijn en daar culturele expressie bij bedenken. Tijdens het festival houden we daarvan een soort tussenexpositie. Vrede ontstaat eigenlijk als individuele doelen samensmelten tot een gemeenschappelijk doel.”

Naast de vredestalentenjacht zijn er verschillende toespraken, onder meer van het Eindhovense raadslid Miriam Frosi. Er kan een selfie gemaakt worden met de vredesgodin, er zijn informatiekramen van onder meer Amnesty International, Brahma Kumaris en de Bahai gemeenschap en is er verteltheater, dans en muziek van onder meer Orwa Madaniah en Bertien van Oppen en kan er gezongen worden met het (voormalig) actiekoor Lopend Vuurtje. Ook zijn er (wereld)hapjes, poëzie en dialoog met onder meer de jongeren van Rood. 

Het evenement is op 25 september van 13 tot 17 uur in het Anne Frank Plantsoen. De toegang is gratis. Deelnemers wordt verzocht een eigen mok of beker mee te nemen zodat het park afvalvrij blijft. Bij slecht weer probeert de organisatie een alternatieve locatie te regelen. In het Parktheater is er 25 september van 13:00 tot 13:45 een dialoog over het thema Typisch Eindhovens vrede ervaren als voorprogramma van Typisch Eindhoven de Voorstelling

peaceintheparkeindhoven.nl

Bianca Kuijpers

‘Vrede ontstaat als individuele doelen samensmelten’