In het Evoluon is de expo RetroFuture te zien. FOTO: Fotostudio Fons Strijbosch.
In het Evoluon is de expo RetroFuture te zien. FOTO: Fotostudio Fons Strijbosch. Fotostudio Fons Strijbosch

Expo RetroFuture: toekomst én verleden in Evoluon

Algemeen

Het iconische Evoluon in Eindhoven opent op 24 september 2022 haar deuren met de tentoonstelling RetroFuture. In het futuristische gebouw is maar liefst 3.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte ingericht. De bezoeker wordt in een spectaculaire en speelse setting met design, kunst, wetenschap en film meegenomen in de belevingswereld van toekomstdenkers, dromers en kunstenaars.

EINDHOVEN - RetroFuture verkent hoe we in het verleden naar de toekomst keken en wat nú onze verwachtingen van de toekomst zijn. De tentoonstelling is samengesteld en vormgegeven door Next Nature.

In een spectaculaire setting (onder andere een nagebouwde tunnel uit 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick) ziet de bezoeker hoe toekomstdromen aan de wieg staan van de grootste en kleinste voorspellingen én van tastbare realiteiten. Waar Da Vinci in de 15de eeuw droomde over vliegen, werd dit aan het begin van de 20ste eeuw werkelijkheid. En waar in vroegere films communiceren via een beeldscherm fictie was, is beeldbellen inmiddels een gewoonte. Hedendaagse kunstenaars beelden hun versie van tien universele toekomstdromen uit.

In Corpus Lava. ‘Melt me in the Afterlife’ van Maison the Faux & Esmay Wagemans, wordt de onmogelijke wens om eeuwig te leven verbeeld. Ook is werk te zien van onder anderen Studio Drift, Driessens & Verstappen, Floris Kaayk, Audrey Large, Michael Mandiberg en Tabita Rezaire.

RetroFuture gaat over toekomstdromen en wat we daarvan kunnen leren. We dromen over het eeuwige leven, het paradijs op aarde, of misschien hebben we wel nachtmerries waarin de wereld ten onder gaat. Hoe we vandaag over de toekomst denken, is gebaseerd op verhalen en gedachten van grote denkers zoals Aristoteles en Leonardo da Vinci. Zij laten ons zien: er is niet maar één toekomst, er zijn veel meer scenario’s mogelijk. Hoe werd er in het verleden gedacht dat de wereld er vandaag uit zou zien?

Next Nature is hét internationale netwerk voor iedereen die graag meepraat over hoe de toekomst er uit kan zien. Next Nature is onder andere gevestigd in het iconische rijksmonument Evoluon, waar de komende jaren tentoonstellingen en een publieksprogramma worden georganiseerd op het gebied van technologie en natuur. Next Nature kijkt met een open blik en vertrouwen naar een betere toekomst door technologie, zonder blind te zijn voor de gevaren.

Next Nature

Van de redactie

er is niet maar één toekomst, er zijn veel meer scenario’s

Afbeelding