Afbeelding van een eerdere editie van Liberation 040. FOTO: Seen Photography.
Afbeelding van een eerdere editie van Liberation 040. FOTO: Seen Photography.

Liberation 040 viert de vrijheid

Algemeen

Eindhoven herdenkt op 18 september voor de 78ste keer de bevrijding van de stad. Het 18 Septemberplein speelt daarin op zaterdag 17 september een centrale rol tijdens het festival Liberation 040.

EINDHOVEN - Het festival Liberation 040, van 12.00 tot 01.00 uur, is er voor alle inwoners van Eindhoven, jong en oud. “Als organisatie willen we jongere generaties betrekken bij het vieren van de bevrijding en ze bewust maken van het belang van vrijheid. Juist in deze bizarre tijden is het belangrijk om stil te staan bij wat vrijheid voor ons betekent”, zo laat de organisatie weten. Drijvende kracht achter het bevrijdingsfestival festival is een groep van acht leden van het Eindhovens Studenten Corps. Een van hen is Thijs Bastiaansen. Vrijheid is volgens Bastiaanse zeker niet vanzelfsprekend. “We moeten blijven stilstaan bij het geluk dat wij hebben met onze vrijheid in een land als Nederland.”

Achterliggende gedachte van het festival is om studenten, young professionals, kinderen en ouderen met elkaar te verbinden om met heel Eindhoven en omstreken de vrijheid te vieren. “Een festival van en door Eindhovenaren”, zegt Bastiaansen. “Laagdrempelig, en gratis toegankelijk voor iedereen.”

Thijs Bastiaansen: “Voor mij is het geslaagd als bezoekers een mooie middag of avond hebben gehad, met elkaar in gesprek zijn gegaan, en dat er meer bewustwording is over thema’s als vrijheid en oorlog.” Zoals ook in eerdere edities kent het festival een speciaal thema. Dit keer is dat: Voel je vrij om jij te zijn. “Met dit thema willen wij het gevoel van vrijheid geven aan mensen die last hebben van mentale problemen, of dit nou door een trauma komt of door alledaagse dingen, zoals stress of groepsdruk. Wij hopen dit soort zaken zo meer bespreekbaar te maken.”