Een bezoek aan bibliotheek Eindhoven als onderdeel van Zomerschool Taalkracht. FOTO: Bert Jansen.
Een bezoek aan bibliotheek Eindhoven als onderdeel van Zomerschool Taalkracht. FOTO: Bert Jansen. Bert Jansen

‘Ik ben van plan om vaker te komen’

Algemeen

In de zomervakantie zakt soms de kennis van taal, rekenen en digitale vaardigheden weg, concludeert Taalkracht. De Eindhovense instelling tackelt dit door met de Zomerschool ook in juli en augustus een ruim aanbod te serveren. Zoals een bezoek aan de Eindhovense bibliotheek.

EINDHOVEN - “Ik gebruik veel van mijn vrije tijd om het Nederlands goed onder de knie te krijgen”, vertelt cursist Maria José, net na de rondleiding door de Eindhovense bibliotheek. Zij verhuisde bijna drie jaar geleden vanuit Spanje naar Nederland. “Ik heb me dan ook voor bijna alle workshops ingeschreven.”

Integreren

Sinds anderhalf jaar volgt Maria Nederlandse lessen, thuis (privé) én bij Taalkracht, onderdeel van Summa College in Eindhoven. “De rondleiding in de bieb biedt mij de kans om nieuwe Nederlandse woorden te leren. Maar een bibliotheek zegt ook iets over de cultuur in een land. In sommige landen is het alleen een plek om boeken te lenen, maar hier is het ook een werk- en ontmoetingsplek. Leren over de Nederlandse cultuur helpt mij om verder te integreren.”

Om diezelfde reden schreef Maria zich ook in voor een workshop over adverteren op Marktplaats. “Het is populair onder Nederlanders en daarom wil ik erover leren.”

Ook (stads)wandelingen, een sollicitatietraining en taalspellen zijn voorbeelden van workshops die de Zomerschool van Taalkracht dezer dagen houdt. “Hiermee willen we voorkomen dat de kennis van onze cursisten -die onder meer de Nederlandse taal leren- na de zomerstop is weggezakt”, zegt NT2-docent (Nederlands als tweede taal) Inge Vogels. “Zij gaven zelf ook aan hier behoefte aan te hebben. Maar we wilden wel workshops organiseren die aanvullend zijn op het reguliere lesprogramma. Ze moeten leerzaam én leuk zijn. Het is tenslotte ook vakantie.”

De rondleiding in de bibliotheek is één van de 31 workshops. “Samen met mijn dochter van vier jaar oud was ik hier weleens geweest”, vertelt de van oorsprong Colombiaanse Keny Palacio. “Maar nu weet ik dat er ook Spaanse kinderboeken zijn, hoe het lidmaatschap werkt én dat er taalcafés gehouden worden. Ik ben van plan om vaker te komen. Nu mijn dochter steeds meer Nederlands gaat praten, wil ik de taal ook beter leren spreken. Ook om écht deel te kunnen nemen aan de samenleving.”

De keus voor een rondleiding door de bibliotheek blijkt een goede zet, vindt ook docent Inge. “Nederlands leren begint bij lezen en luisteren. Daarom is het belangrijk dat cursisten de weg vinden naar de bibliotheek.”

Taalkracht biedt in opdracht van gemeenten zogeheten NT1- en NT2-onderwijs aan zowel autochtone als allochtone cursisten. De instelling, onderdeel van Summa College, werkt in 14 gemeenten in de regio op 29 locaties. Het complete cursusaanbod van de Zomerschool is te vinden op:

taalkracht.nl

Eveline Lamers

‘Leerzaam én leuk, het is tenslotte ook vakantie’

Afbeelding