Wilma Bogers: 'Voor mij zijn dieren levende wezens net als mensen, ze horen erbij.' FOTO: Bert Jansen.
Wilma Bogers: 'Voor mij zijn dieren levende wezens net als mensen, ze horen erbij.' FOTO: Bert Jansen.

Wilma heeft warm hart voor de dieren

Algemeen

Op 4 oktober is het Werelddierendag. Vroeger stond in die periode steevast de collectant van de Dierenbescherming op de stoep. Dat zien we nu lang niet meer in alle wijken gebeuren. Maar in Hanevoet wel. Daar zorgt Wilma Bogers met ‘haar’ vrijwilligers voor.

EINDHOVEN - Wilma heeft een warm hart voor alles met een staart, pootjes en vleugeltjes. Twee jaar geleden stak ze haar vinger al op om te collecteren. Gewoon een aantal uren van haar eigen tijd aan dieren geven. Bij gebrek aan een coördinerend wijkhoofd kon dat toen niet. ‘Nou, dan word ik mooi zelf wijkhoofd’ zei ze. 

Wijkhoofd

Sinds 2021 zien we haar nu in die rol in Hanevoet bezig. Dat betekent collectanten werven, collectebussen bestellen, de zaken coördineren in de week rond 4 oktober en daarna tellen, registreren, storten en de bussen weer inleveren. 

Ze hoeft als wijkhoofd niet zelf mee te lopen, maar dat doet ze wel. “We hebben een clubje van zeven mensen, dus het is al bijna onmogelijk om alle straten in onze wijk aan te tikken. We zouden graag meer mankracht hebben. Iedereen kan daarbij zelf bepalen hoeveel uur hij of zij eraan wil besteden. Een uurtje in de wijk of alleen de eigen straat, één of meerdere avonden. Overdag collecteren kan ook nu mensen sinds corona meer thuiswerken. Er is veel mogelijk. We hebben bijvoorbeeld een collectante die slecht ter been is, maar toch iets wil doen. Zij gaat bij een supermarkt zitten. Zelf vind ik het heel leuk om te doen. Je ontmoet mensen in je wijk die je normaal niet ziet. Vaak is dat kort, maar soms heb je een heel gesprek”, vertelt Bogers.

Tijdens een rondje collecteren ontmoet Bogers verschillende mensen met wie ze soms een praatje maakt. “Vorig jaar trof ik een vrouw die net haar man had verloren. Ze had duidelijk behoefte om daarover te vertellen en doordat ik aandachtig luisterde kon ze haar verhaal kwijt. Zo doe je iets voor de dieren en tegelijk iets kleins voor een wijkbewoner. Dat is toch mooi? Natuurlijk heb je ook mensen die niets willen, maar ik collecteer altijd met een lach op mijn gezicht. Geen interesse? Dan ga ik gewoon naar het volgende adres”, zegt Bogers.

Verhuisd

“Dit jaar besteed ik mijn diversiteitsdag aan het collecteren, een vrije dag van onze werkgever om aan diversiteit te besteden. Dat vind ik heel passend”, zegt Bogers. “Voor mij zijn dieren levende wezens net als mensen, ze horen erbij. Ik heb zelf altijd honden gehad, momenteel zijn dat twee teckeltjes: Coco en Luna. Voor hen ben ik zelfs een keer verhuisd. Of ik me een stille kracht voor de dieren voel? Nee, dan denk ik eerder aan de rustige, integere vrouw in ons collecteclubje die in alle stilte voor de dieren bezig is. Ze laat zich er niet op voorstaan. Dát vind ik een ware stille kracht.”

Ook collectant in eigen wijk worden worden? Kijk dan op:

dierenbescherming.nl/collecte

Ellen Popeyus

‘Geen interesse? Dan ga ik
naar het volgende adres’