Eindhoven en de regio zijn koploper in duurzaam ondernemen. FOTO: Bert Jansen.
Eindhoven en de regio zijn koploper in duurzaam ondernemen. FOTO: Bert Jansen.

Brainport Eindhoven koploper in duurzaam ondernemen

Algemeen

Bedrijven in Brainport Eindhoven zijn gemiddeld het beste voorbereid op een economie die duurzaam en inclusief is. Daarmee is de regio koploper van Nederland in duurzaam ondernemen. Dit blijkt uit onderzoek van RaboResearch. 

EINDHOVEN - Desondanks is ook in de Brainport werk aan de winkel. Er zijn namelijk ook veel bedrijven die achterlopen en de hoge economische groei zet de omgeving onder druk. De onderzoeksafdeling van Rabobank adviseert daarom om de transities naar de nieuwe economie te versnellen.

Voorbereid

In de nieuwe economie zullen bedrijven duurzaam en inclusief moeten zijn, zo weten analisten van de Rabobank. Rabobank-econoom Rogier Aalders legt uit: “Bedrijven hebben invloed op hun omgeving, zowel positief als negatief, en worden daar steeds meer op afgerekend. Er zijn natuurlijk grote verschillen tussen sectoren en typen bedrijven, maar over het algemeen zijn bedrijven die beter zijn voorbereid op de nieuwe economie toekomstbestendiger. Ondernemers zullen zich daarom bewust moeten zijn van hun invloed en doen er goed aan om dat op te nemen in hun bedrijfsvoering.”

Bedrijven in Brainport Eindhoven zijn beter voorbereid op de nieuwe economie. Zij krijgen hiervoor gemiddeld een 6,1, waarmee de regio koploper van Nederland is. Toch is ook in de Brainportregio nog een lange weg te gaan. Aalders: “Een 6,1 is maar net voldoende en het is een gemiddelde. Er zijn ook veel bedrijven die nog achterblijven. Daarom is het extra belangrijk om de transitie naar een duurzame en inclusieve economie te versnellen.”

Eindhoven valt ook op door de vele koplopers die de regio huisvest. Maar liefst één op de acht bedrijven krijgt een 8 of hoger. Marc Cootjans, directeur coöperatieve Rabobank, ziet hierin een kans: “Als we deze bedrijven en de bedrijven die nog stappen moeten nemen bij elkaar zetten, dan kunnen zij van elkaar leren. Zo ontstaat kennisoverdracht en laten we de koplopers het peloton versnellen.”

Brainport Eindhoven is een van de sterkste groeiregio’s van Nederland. In de afgelopen vijfentwintig jaar is de economie meer dan verdubbeld. Vooral het herstel van de afgelopen twee crises is indrukwekkend. Na een verlies van bijna 7 procent in 2009 groeide de economie van Brainport Eindhoven het jaar daarna met maar liefst 9 procent. De economische krimp als gevolg van de coronapandemie bleef met 3 procent relatief beperkt en de groei in 2021 bedroeg volgens voorlopige cijfers van het CBS 8 procent.

Eindhoven Groeiregio

Van de redactie

Toch is ook in de Brainportregio nog een lange weg te gaan

Afbeelding