HK1 is opgericht als basisdagbesteding voor creativiteit en ontwikkeling.
HK1 is opgericht als basisdagbesteding voor creativiteit en ontwikkeling.

Weer meedoen in de samenleving

Algemeen

Officieel is HK1 een centrum voor basisdagbesteding in Eindhoven. Maar onder de deelnemers en bezoekers staat het beter bekend als ‘het centrum voor een zinvolle daginvulling waar iedereen welkom is.

EINDHOVEN - De naam HK1 dankt de organisatie aan haar adres: Hessen Kasselstraat nummer 1 in Eindhoven. Het centrum verwelkomt niet alleen cliënten van maatschappelijke dienstverlener Neos, die het centrum in april 2021 oprichtte, maar ook andere geïnteresseerden die hun talenten willen inzetten.

Participeren

Hoewel HK1 in principe geïnteresseerden uit heel Eindhoven verwelkomt, komt het grote merendeel van de bezoekers uit de wijk Gestel. Volgens Teamleider Liesbeth Van der Kuijlen is dat geen toeval. “Deze wijk is heel divers, zowel qua samenstelling van de bevolking als qua ondersteuningsvragen. Hier zijn armoede en vereenzaming een veel groter probleem dan in andere wijken. Dus ik ben heel blij dat we samen met onze 54 wijkgeneralisten mensen uit Gestel kunnen helpen weer te participeren in de maatschappij.”

Het HK1-pand was voorheen een ArbeidsTrainingsCentrum gevestigd, waar je je met hulp kon voorbereiden op een vaste baan in bijvoorbeeld de productie, logistiek, interieurverzorging of groenvoorziening. “Maar het maatschappelijke speelveld is natuurlijk behoorlijk veranderd”, zegt Van der Kuijlen. “Daarom steken wij de basisdagbesteding breed in met ons centrum voor creativiteit en ontwikkeling. Waarbij we altijd oog houden voor de problematiek die soms op de achtergrond meeloopt en die op een positieve manier aanpakken. Voor ons is dagbesteding dingen doen waar je plezier aan beleeft en voldoening uit haalt. Je ontmoet anderen, krijgt ritme in je dag, en je doet nieuwe ervaringen op.”

HK1 biedt een doorlopend aanbod van activiteiten aan, waaronder: workshops, muziek, een klus- en verhuisdienst, kledingbank, en een fietsenwerkplaats. Daarnaast zijn er ook initiatieven die gericht zijn op ‘leren van elkaar’, zoals herstelgroepen, lotgenotencontact en zelfhulpmethoden zoals ‘Herstellen doe je Zelf’, ‘Grip op je Knip’ en ‘Werken met eigen Ervaring’.

Deelnemers komen zelf ook met ideeën en initiatieven, en die hebben onder andere een vrouwenmiddag opgeleverd en een moestuin op het binnenterrein. De bezoekers van het centrum werken samen met het CKE, het huis voor amateurkunst en cultuureducatie in Eindhoven, met het van Abbemuseum en met het Summa College, een organisatie voor middelbaar beroepsonderwijs.

Liesbeth Van der Kuijlen: “Met al deze activiteiten willen we onze organisatie duidelijk positioneren als wijkcentrum. Als je zo nu en dan een biljartje wilt leggen, dan zijn andere centra meer geschikt. Maar als je op zoek bent naar een betekenisvolle daginvulling, dan mag je binnenlopen. Deelname aan de activiteiten van HK1 is gratis, er is geen indicatie of doorverwijzing nodig.”

Van de redactie

‘Je ontmoet anderen, en doet nieuwe ervaringen op’

Afbeelding