Martijn Docters vertelt het verhaal van de Eindhovense Edo en Lexje Hornemann.
Martijn Docters vertelt het verhaal van de Eindhovense Edo en Lexje Hornemann.

Een bewogen familiegeschiedenis

Algemeen

Martijn Docters vertelt op woensdag 6 juli 2022 zijn verhaal over de familie Hornemann in de theaterzaal van café ’t Rozenknopje in Eindhoven.

EINDHOVEN - Docters is initiatiefnemer van Stichting Het Hornemann Huis en reist het hele land door om op interactieve wijze lezingen te geven over de gebeurtenissen van de familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ter educatie, maar ook om te beseffen dat vrijheid en vrede een belangrijk goed is dat we moeten koesteren. De bedoeling is dat er uiteindelijk een Hornemann Huis in Eindhoven komt waar deze familiegeschiedenis blijvend verteld wordt.

Edo en Alexander Hornemann, de achterneefjes van Martijn, zijn op 8- en 12-jarige leeftijd - na omzwervingen via concentratiekampen - samen met 18 lotgenootjes op gruwelijke wijze vermoord. De moord moest sporen van medische proeven die met de kinderen zijn gedaan uitwissen. Martijn vertelt over de tijdlijn van de jongetjes, en die van hun ouders, vanaf het begin van de oorlog tot aan hun tragische einde. Tevens wordt de link gelegd naar vandaag de dag. Denk aan discriminatie, antisemitisme, racisme en tolerantie en het belang van vrijheid, democratie en gelijke rechten. Martijn stond eerder voor een uitverkochte zaal in Pand P. De belangstelling voor dit verhaal was toen zo groot dat besloten is om een extra avond in te plannen om iedereen de gelegenheid te geven hierbij aanwezig te kunnen zijn. De locatie is deze keer café ’t Rozenknopje, Hoogstraat 59 in Eindhoven. Een mooi detail is dat ‘t Rozenknopje op loopafstand van het geboortehuis van Edo en Lexje ligt.

De zaal gaat om 19.00 uur open en om 20.00 uur begint de lezing. Kaarten ( 10 euro per stuk) zijn te koop via: 

info@hethornemannhuis.nl