Afbeelding

5 tips om de juiste uitvaartverzekering te kiezen

Algemeen

Een uitvaart is niet iets waar mensen zich dagelijks mee bezighouden en wordt vaak gezien als een zaak voor later. Toch is het van belang om er vroeg bij te zijn en een goede uitvaartverzekering af te sluiten. Er zijn veel verschillende soorten uitvaartverzekeringen en het is niet altijd duidelijk wat er bij welke verzekering gedekt wordt. Door middel van 5 cruciale tips wordt het afsluiten van een goede uitvaartverzekering voor jou een stuk makkelijker, zodat je zeker weet dat je de juiste verzekering kiest.

Waarom een uitvaartverzekering? Een uitvaartverzekering is de enige verzekering die met zekerheid ooit zal uitkeren. Het biedt namelijk dekking tegen de kosten van een crematie of begrafenis en deze kosten worden uitgekeerd wanneer de polishouder komt te overlijden. Hiervoor moet de polishouder een vaste, maandelijkse premie betalen. In principe kun je op alle leeftijden een uitvaartverzekering afsluiten, maar op jongere leeftijd betaal je wel een lagere premie per maand dan op latere leeftijd.

Het voordeel van deze speciale verzekering is dat je je nabestaanden niet belast met de kosten van een uitvaart. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken om de financiële middelen om de uitvaart te bekostigen als jij er niet meer bent. Ook is het op deze manier voor de nabestaanden duidelijk bij wie ze kunnen aankoppen als je komt te overlijden.5 tips bij het kiezen van een uitvaartverzekering.

1. Stel een uitvaartchecklist op

Denk voor het afsluiten van een uitvaartverzekering na over de wensen die jij hebt voor je uitvaart. Dit kan confronterend zijn, maar voorkomt wel dat er onverwachte kosten zijn voor je nabestaanden. Om je wensen overzichtelijk te bundelen, kun je een checklist maken met zaken die je graag op je uitvaart wilt. Hierbij maak je een schatting van de kosten, welke je optelt tot een totaal kostenplaatje. Op basis van deze schatting is het makkelijker om de juiste uitvaartverzekering te kiezen die alle kosten dekt.

2. Vergelijk verschillende typen uitvaartverzekeringen

Een tweede stap is om verschillende typen uitvaartverzekeringen met elkaar te vergelijken. Er zijn twee meest gebruikelijke uitvaartpolissen:

•        Naturaverzekering: 

Bij deze verzekering krijgen de nabestaanden niet geld na het overlijden, maar een aantal producten en diensten die van tevoren zijn vastgesteld. Denk bijvoorbeeld aan de begeleiding van een uitvaartverzorger, het rouwvervoer, de kist en het drukwerk.

 •        Kapitaalverzekering

Hierbij wordt een vast bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden wanneer de verzekerde komt te overlijden. Zo hebben de nabestaanden de vrijheid om de uitvaart zelf samen te stellen, wat handig is bij speciale wensen. Aan de andere kant ben je er dan niet van verzekerd dat het uitgekeerde bedrag daadwerkelijk voor de uitvaart wordt gebruikt.

3. Neem de polisvoorwaarden goed door

Vaak staan de polisvoorwaarden vast bij een uitvaartverzekering, maar neem deze goed door voor je akkoord gaat. Hierdoor voorkom je later verrassingen.

4. Beslis of je anderen wilt meeverzekeren

Het is bij veel verzekeraars ook mogelijk om voor meerdere mensen een uitvaartverzekering af te sluiten. Hierdoor betaal je een lagere premie dan wanneer je een verzekering voor slechts één persoon afsluit.

5. Neem de tijd om te oriënteren

Haast het afsluiten van een uitvaartverzekering niet, aangezien het normaal gesproken voor het leven wordt afgesloten. Daarbij zijn de opzegkosten vaak erg hoog. Neem dus de tijd om opties te vergelijken en tegen elkaar af te zetten om ervoor te zorgen dat je direct de beste uitvaartverzekering kiest om jouw uitvaart te bekostigen.