Praktijk en zorg gaan hand in hand bij FCHM. FOTO: Fontys.
Praktijk en zorg gaan hand in hand bij FCHM. FOTO: Fontys.

Echte zorgpraktijk voor studenten

Algemeen

Fontys Paramedische Hogeschool (FPH) opent op donderdag 23 juniofficieel het Fontys Centre of Health and Movement (FCHM). Een kleinschalig paramedisch behandelcentrum waarin docenten, studenten en artsen gaan werken met echte cliënten. 

EINDHOVEN - Medewerkers, studenten en externe partners van Fontys kunnen er met klachten en blessures terecht op een van de spreekuren. De authentieke leeromgeving biedt professionals in opleiding de gelegenheid om complexe zorgvraagstukken interdisciplinair te diagnosticeren en te behandelen.

Belangrijke stap

Met het FCHM wordt een belangrijke stap gezet naar betere integratie van zorg en onderwijs. Het is een vernieuwend concept waarbij Fontys samenwerkt met zorgaanbieder Libra Revalidatie & Audiologie. Brechtje Poelman, pionier bij Fontys Pro Health en een van de grondleggers van het FCHM: “Via het FCHM maken studenten al vroeg kennis met de échte zorgpraktijk. We bieden in onderwijscontext meerdere vormen van onderzoek en behandeling aan en beschikken over alle apparatuur die daarvoor nodig is. Denk aan een fitnessruimte, een bewegingsanalyselab en een behandelkamer voor podotherapie.”

René van Saan, docent Fysiotherapie, over het belang van dit authentiek leren: “We zagen dat er een grote discrepantie was tussen het naar de stage gaan in het derde jaar en de theoretische kennis en basis die studenten moesten hebben om dat te kunnen gaan doen. Met het FCHM hebben we op een laagdrempelige manier geprobeerd om de praktijk binnen de muren van Fontys te krijgen.” Het resultaat? Een unieke setting waarbij studenten in een veilige omgeving, met de begeleiding van docenten op de achtergrond, kunnen werken aan verschillende skills en leeruitkomsten op verschillende niveaus kunnen aantonen.

Kanteling

Met het FCHM levert Fontys een bijdrage aan de kanteling van ziekte en zorg naar gezondheid. Met aandacht voor thema’s als preventie, authentiek leren, en technologie. “Bij de intake en behandeling binnen het FCHM staan positieve gezondheid en de mogelijkheden en persoonlijke doelen van de cliënt centraal. Laagdrempeligheid, interdisciplinaire samenwerking en coöperatie met het werkveld maken het een vooruitstrevende leeromgeving waarin de actuele kijk op gezondheid daadwerkelijk in een realistische setting wordt toegepast. Een unieke leeromgeving voor de student”, vertelt Van Saan.

Hoe het FCHM invulling geeft aan deze thema’s? Via een breed palet aan spreekuren waar medewerkers en studenten van Fontys zich voor kunnen aanmelden. Denk hierbij aan het testen en meten van de gezondheid via een health check. Niet alleen medewerkers en studenten van Fontys kunnen bij het FCHM terecht voor bijvoorbeeld spierkrachtmetingen, maar ook externe partners als FC Eindhoven.

Van de redactie

FCHM is een unieke leeromgeving voor de student