Vrouwen die bevallen met de VR-bril ervaren minder pijn en angst. FOTO: Bert Jansen.
Vrouwen die bevallen met de VR-bril ervaren minder pijn en angst. FOTO: Bert Jansen.

VR-bril helpt vrouwen bij bevalling

Algemeen

Het bestaat nog niet heel lang: het gebruik van een virtual reality bril om pijn en angst te bestrijden bij medische handelingen. Mentale afleiding in plaats van medicatie. In de verloskunde is er nu ook een BirthVR-app en bril gericht op de specifieke, golvende en zeurende bevallingspijn. Verloskundigenpraktijk Gestel-Strijp heeft er als regionale voorloper de eerste stapjes mee gezet.

EINDHOVEN - Verloskundige Lara Kooyman: “Met de BirthVR-bril kijk je via een app rond in een andere werkelijkheid. Dat zorgt voor afleiding, waardoor er minder pijnprikkels naar je hersenen gaan. Je doet ontspannings- en ademhalingsoefeningen in een natuurlijke omgeving met rustgevende muziek en stemgeluid. Je kunt daarbij allerlei dingen naar eigen wens instellen”, legt Kooyman uit. 

Twee modules

Het mooie van de app is dat deze twee modules kent: ‘Ik ben zwanger’ en ‘Ik ga bevallen’. In de zwangerschap kunnen vrouwen, vanaf circa 24 weken, oefenen met ontspannen en het reguleren van hun ademhaling. Dat gebeurt bij ons voor of na zwangerschapscontroles. Tijdens de bevalling gaat de app met oefeningen, beeld en geluid mee in het ritme van drie fasen van steeds heftiger wordende weeën. Vrouwen hebben de bril dan alleen op in het begin van een nieuwe fase om in de bijpassende ontspanning te komen. Ze zijn verder visueel gewoon bij de bevalling ‘aanwezig’.”

Helpt de bril? “Zeker, onze eigen prille ervaringen zijn positief. Vrouwen geven tijdens hun zwangerschap aan goed te kunnen ontspannen. Eén vrouw is inmiddels bevallen met de VR-bril. Die heeft haar goed geholpen. We zagen haar in elke fase in een betere ontspanning komen en minder pijn ervaren.”

Literatuur- en praktijkonderzoek laat veel voordelen zien van de bril. Lara Kooyman: “Vrouwen die bevallen met de VR-bril ervaren minder pijn en angst. De pijnscore gaat soms met liefst twee punten omlaag. Dat is grote winst, het maakt pijn veel beter hanteerbaar. Het mooie van deze moderne vorm van pijnbestrijding is vooral ook dat vrouwen in regie blijven over hun bevalling. Als je pijn moet bestrijden met een ruggenprik of een morfinepompje, wordt je bevalling meer een medisch verhaal. Wij moeten een vrouw daarvoor insturen naar het ziekenhuis. Het doorbreekt dus ook het traject dat ze met ons heeft opgebouwd: ineens moet ze met iemand anders opnieuw beginnen. Medicatie heeft bovendien bijwerkingen, zo is de ervaring. Het beïnvloedt niet alleen het verdere verloop van de bevalling, maar soms ook de kraamtijd Het zijn juist deze situaties en het feit dat we steeds vaker pijnstillingsverzoeken krijgen, dat we op zoek zijn gegaan naar alternatieve oplossingen. Zo kwamen we bij de BirthVR-bril uit als gemakkelijk toepasbaar, niet invasief pijnbestrijdingsmddel. Een veelbelovende moderne technologie wat ons betreft. Daar staan we in onze praktijk voor open.”

Ellen Popeyus

‘De pijnscore gaat soms met liefst twee punten omlaag’