Eindhoven Vitaal ontplooide diverse activiteiten om mensen meer te laten bewegen. FOTO: Eindhoven Vitaal.
Eindhoven Vitaal ontplooide diverse activiteiten om mensen meer te laten bewegen. FOTO: Eindhoven Vitaal.

Missie van Eindhoven Vitaal strandt

Algemeen

Stichting Eindhoven Vitaal houdt er na vier jaar mee op. Daarmee valt de motor stil onder haar missie om Eindhovenaren via wijk- en buurtgerichte leefstijlprogramma’s te ondersteunen naar een gezonde leefstijl. 

EINDHOVEN - Eindhoven Vitaal komt voort uit een burgerinitiatief van onder andere sportkundige Peter Verbeek (ItsMyLife). De stichting bood burgers in hun eigen buurt laagdrempelige workshops gericht op gezond eten, meer bewegen en ontspannen. Ook werd de sociale sportschool opgezet waarbij vrijwilligers samen bewegen met senioren. 

Fitcoin

Voor kinderen waren er activiteiten rond gezond eten. Heel lang liep dat goed. Het idee van de fitcoin – waarbij je door te wandelen kunt sparen voor gratis leuke dingen – werd landelijk zelfs als good practice gezien. De initiatieven gaven deelnemers niet alleen een boost qua vitaliteit, maar zorgden ook voor sociale activering in buurten. 

Eindhoven Vitaal kreeg geen subsidie, maar Lumens zorgde wel voor locaties-met-koffie en via fondsen en deelnemersbijdragen werden Summa- en Fontys-studenten als leefstijltrainers ingezet. Corona maakte de voortgang in activiteiten lastiger, maar Eindhoven Vitaal bleef ambitieus. “We wilden de aanpak verankeren in de wijken en minstens 5.000 Eindhovenaren bereiken met de leefstijlinitiatieven”, zegt Kivits. “Daarvoor was wel steun van professionele partijen nodig.” Daar liep het echter stuk.

Kivits: “Met locaties en trainers zat het goed, maar we hadden ook mankracht nodig om zaken te organiseren. Maar waar we ook aan tafel zaten, bij de zorgverzekeraar, gemeentelijke instanties, huisartsenkoepels, het leverde niets op. Iedereen vond het een prachtig initiatief, maar concrete steun bleef uit. We werden alleen uitgenodigd voor nóg meer overleg. Maar wij zijn vrijwilligers! Dat was zeer teleurstellend, temeer daar we in het kader van gezondheids- en preventiebeleid op gemeentelijk verzoek ook al een plan hadden ingediend, waar we niks meer op hadden terug gehoord. Het voelde echt als trekken aan een dood paard. Iedereen zit nog in de denk- en praatfase. We denken dat het nog twee jaar duurt voordat er een basis is voor een preventieve, wijkgerichte aanpak rond een gezonde leefstijl.”

“Innoveer het zorg- en welzijnssysteem. Investeer meer aan de voorkant in activering en een gezondere leefstijl, zodat je aan de achterkant minder geld kwijt bent aan het reanimeren van het spreekwoordelijke verdronken kalf. Want we zien dat verzekeraars obese mensen leefstijlprogramma’s aanbieden die een veelvoud kosten van wat ons programma kost. Het gehele systeem is niet gericht op preventie, maar op financiering als het kwaad al is geschied. En verder: ga praktisch en concreet samenwerken op wijk- en buurtniveau. Denk daarbij niet vanuit organisatiebelang, wat nu gebeurt, maar vanuit het belang van de wijkbewoner. Blijf niet hangen in praten. Probeer uit wat werkt.”

Ellen Popeyus

‘Het voelde echt als trekken
aan een dood paard’