Het blindenvoetbalteam van PSV kwam onlangs voor het eerst in actie in wedstrijdverband. Ajax was de tegenstander. FOTO: Bert Jansen.
Het blindenvoetbalteam van PSV kwam onlangs voor het eerst in actie in wedstrijdverband. Ajax was de tegenstander. FOTO: Bert Jansen.

‘We hebben nog een lange weg te gaan’

Algemeen

Blindenvoetbal, ook wel ‘Voetbal 5 tegen 5’ genoemd, is een snel groeiende paralympische sport. Twee teams met visueel beperkte voetballers spelen tegen elkaar met een doelman die wel ziet. De sport staat onder auspiciën van de International Blind Sports Federation (IBSA) en volgt de regels van de FIFA, de wereldvoetbalbond.

EINDHOVEN - “PSV heeft ‘blindenvoetbal’ omarmd en is de eerste betaald voetbalorganisatie (BVO) in Nederland die deze tak van sport aanbiedt. “Wij willen in de toekomst graag deelnemen aan de Paralympics, maar de Spelen van Parijs in 2024 komen nog te vroeg. Dat is de realiteit. Daarom richten we ons op het evenement van 2028 in Los Angeles”, zegt Arno Jansen, zelf actief speler bij PSV. In Nederland zijn ruim 320.000 mensen slechtziend of blind.

Gratis trainen

In samenwerking met de gemeente Meierijstad, Stichting Zwaluwen Jeugdactie, Gehandicaptensport Nederland is de PSV Foundation Academy in september van het vorig jaar gestart met blindenvoetbal. Harm Oppers, sportcoach van de PSV Foundation: “Op ons sportcomplex in Schijndel wordt niet alleen blindenvoetbal beoefend, maar ook elektrisch rolstoelvoetbal, framevoetbal en amputatievoetbal. Voetbal is volkssport nummer 1 en de PSV Foundation wil deze sport ook toegankelijk maken voor mensen met een beperking. Zij kunnen zich kosteloos aanmelden en wekelijks gratis komen trainen.”

De PSV Foundation wil blindenvoetbal graag onder de aandacht brengen. Het blindenvoetbalteam van PSV kwam onlangs voor het eerst in actie in wedstrijdverband. Ajax was de tegenstander. Het was eigenlijk een primeur want het was de eerste blindenvoetbalwedstrijd ooit in ons land. Het vijftal van PSV won de wedstrijd.

Hoe wordt blindenvoetbal gespeeld en wat komt er allemaal bij kijken? Arno: “Alles gaat op geluid, dat mag duidelijk zijn. De veldspelers hebben een geblindeerde skibril op om het spel voor iedereen gelijk te maken. In de bal zit een bel, zodat de deelnemers de positie van de bal kunnen horen. Aan de zijkanten van het veld en achter de doelen geven trainers en begeleiders aanwijzingen, zodat de spelers zich kunnen oriënteren. De keeper ziet wel en geeft ook instructies. Er wordt 5 tegen 5 gespeeld.”

Onlangs was er in het Philips Stadion een speciale bijeenkomst voor belangstellenden. Potentiële deelnemers, familie en vrienden konden kennismaken met de vele mogelijkheden die voetbal biedt voor mensen met een beperking. Blindenvoetbal stond uiteraard ook op het programma. Arno: “In tegenstelling tot reguliere wedstrijden zijn bij blindenvoetbal aanmoedigingen en gejuich niet toegestaan, want dan horen de spelers de bal en de trainers niet. Voor ons is het belangrijk dat mensen op de hoogte zijn van het bestaan van blindenvoetbal. We hebben nog een lange weg te gaan voor deelname aan de Paralympics, maar die uitdaging gaan we graag aan!”

Frans de Hoo

de eerste blindenvoetbalwedstrijd ooit in ons land