Eindhoven Airport vanuit de lucht bezien. FOTO: Ronald Otter.
Eindhoven Airport vanuit de lucht bezien. FOTO: Ronald Otter.

Manifestatie ‘Krimp de Luchtvaart’ bij Eindhoven Airport

Algemeen

Een brede coalitie van bezorgde mensen en maatschappelijke organisaties houdt op zaterdag 14 mei 2022 van 11:00 tot 14:00 een manifestatie ‘Krimp de luchtvaart!’ bij Eindhoven Airport. Er zijn verschillende sprekers te zien op een podium aan de Arendweg. Aanmelden is niet nodig. Parkeren (betaald) is mogelijk aan de Airport Plaza.

EINDHOVEN - Jan Terlouw heeft voor de organisatie van de manifestatie ons een videoboodschap ingesproken: “Er moet minder worden gevlogen en het moet duurzamer want de luchtvaart draagt bij aan klimaatverandering. En daarvoor moeten we Schiphol niet laten groeien maar krimpen. En daarvoor moeten een aantal regionale vliegvelden sluiten. Denk aan onze kinderen, denk aan de toekomst, laat uw stem horen.”

Sprekers

Sprekers in Eindhoven zijn onder andere Jonas Roothans Kröger (wetenschappelijk onderzoeker en raadslid Partij voor de Dieren Eindhoven), Bernice Kamphuis (klimaatburgemeester van Eindhoven) Michael Sijbom (namens Extinction Rebellion. Zij geven hun visie geven op de luchtvaart en de noodzaak tot krimp. Op het programma staat ook een stiltemoment. “Wij pleiten voor krimp van Schiphol, sluiting van kleinere, verliesgevende luchthavens zoals Maastricht en Rotterdam en gesloten houden van Eindhoven Airport. 
De luchtvaartindustrie heeft veel schadelijke effecten op de samenleving: het levert een grote bijdrage aan de opwarming van de aarde, hoognodige woningbouw wordt onmogelijk en de volksgezondheid loopt gevaar door geluidsoverlast, fijnstof en kankerverwekkende stoffen.

Steun

Luchthavenpersoneel wordt uitgebuit en onderbetaald en loopt ernstige gezondheidsrisico’s. De luchtvaart moet krimpen! Nu is het moment om massaal steun te geven aan het thema ‘Krimp de luchtvaart!’”, zo laat de organisatie weten. Politieke keuzes zorgen ervoor dat Nederlanders veel overlast en vervuiling krijgen zonder een gezonde bijdrage van de luchtvaart aan de Nederlandse economie.

De manifestaties op de vliegvelden worden ondersteund door een groot aantal maatschappelijke en burgerorganisaties. Insteek: mensen worden door gebrekkige wet- en regelgeving nauwelijks beschermd tegen de negatieve gevolgen van het vliegverkeer. Vliegvelden opereren in ons land zonder verplichte luchthavenbesluiten, zonder natuurwetvergunningen en zonder klimaateisen.