Een van de schilderijen die tijdens de expositie te zien zijn.
Een van de schilderijen die tijdens de expositie te zien zijn.

Van vrolijk en vriendelijk tot ‘spooky’

Algemeen

Galerie Le Bongerd in Son en Breugel heeft komend weekeinde een expositie op het programma staan. Willem Berkers heeft er met zorg aandacht aan besteed. “De rode loper zal ik voor de bezoekers hoogstpersoonlijk letterlijk uitrollen.”

SON EN BREUGEL - Er is veel te bewonderen. Zo is er een negental foto’s van 60 bij 60 centimeter uit een samenwerking met Geert Bruinsma. “Geert nam het technisch gedeelte en de apparatuur voor zijn rekening. Samen namen we het creatieve en het technische voor onze rekening. Het resultaat vinden wij onnavolgbaar en verbluffend tegelijk. Het zijn afbeeldingen van voorwerpen die we allemaal kennen maar die door hun omvang en prachtige kleuren een bijzonder effect geven. Zo waren we geïnspireerd waren door kinderspeelgoed van Anne Frank.”

Spooky

Verder is te zien een aantal kleurige landschappelijke schilderijen die vanwege vormgeving en uitwerking een geheel eigen karakter krijgen. “Soms wat spooky en soms vrolijk en vriendelijk door hun kleurstelling. De landschappen zijn vaak hier in de directe omgeving geschilderd. Daarnaast nog een aantal portretten van ‘duistere’ wereldleiders die hun positie in de wereld hebben verworven met geweld, intrige of uitverkoren zijn door gelovigen”, zo legt Willem uit.

Deze ‘staatsportretten’ zijn uitsluitend met zwarte olieverf geschilderd. Als laatste van de schilderijen een serie grote werken die beelden van nog op ons netvlies foto’s uit het nieuws hebben. Daarna zijn deze realistische afbeeldingen weer met witte brede kwast voor een deel weer teruggedrongen, net als bij onze herinneringen, naar de achtergrond. Ze schijnen er nog steeds door als bij een vitrage of voile. Die markante gebeurtenissen zullen niet bij iedereen nog vers in het geheugen liggen. 

“Daarom is er een verklarende tekst bij geplaatst zodat niemand met vraagtekens of raadsels het pand hoeft te verlaten. Het is geen werk dat je nou direct boven de bank zou hangen maar ja, ook minder leuke en mooie gebeurtenissen moet soms door iemand geschilderd worden”, aldus Willem. “Nou, laat ik dat dan maar doen.”

Bij de bronzen voorwerpen en beelden vormt het polijsten van het brons een bijzonder element. Ziet de toeschouwer de ene keer een volledig gepolijst figuurtje van een jonge vrouw, de andere keer prachtig in diverse kleuren gepatineerde bronzen schalen waarvan in de bronzen rand gepolijste facetjes zijn aangebracht waarin het licht vriendelijk en speels weerkaatst. 

“Vooral als je er langs loopt, sprankelen de lichtjes met je mee”, vertelt de kunstenaar. Reden genoeg om je te komen verbazen in deze mogelijk laatste expositieruimte van Son en Breugel. Want na de verbouwing heeft Son en Breugel geen enkele ruimte meer waar je nog netjes kunt exposeren.”

De expositie is te zien op 14 en 15 mei van 13.00 tot 17.00 uur in Galerie Le Bongerd, te vinden aan de Asteroidenlaan 1, Son en Breugel.

Van de redactie

‘Het resultaat is onnavolgbaar en verbluffend tegelijk’