Buddy Erik Veurink (links) en kandidaat Paul Hermans (rechts).
Buddy Erik Veurink (links) en kandidaat Paul Hermans (rechts).

Buddy Werkt pakt het anders aan

Algemeen

Ben je 50-plus en op zoek naar een andere baan? Loop je ineens tegen een leeftijdsgrens aan. De ene afwijzing na de andere krijg je in je mailbox. Hoe teleurstellend! Met het project Buddy Werkt hebben de gemeenten Eindhoven, Heeze-Leende, Veldhoven en Valkenswaard samen met het UWV en Ergon dé formule voor succesvol solliciteren voor 50-plussers op de kaart gezet. 

EINDHOVEN - Aan het woord: Erik Veurink, directeur van Brainport Industries Campus en buddy, samen met Paul Hermans (62 jaar). “De grootste uitdaging van ondernemers op dit moment, in de huidige arbeidsmarkt, is het binden, boeien en behouden van talent”, trapt Erik af.

Oplossing

“Binnen de Brainport Industries Campus draag ik daar als directeur, op mijn manier bij aan een oplossing. Zo zorg ik er mede voor dat onze huurders in een veilige omgeving kunnen ondernemen en werken. In 2019 bracht een collega huurder binnen onze Campus, Erik van Driel van Yaskawa - tevens buddy, me in contact met Buddy Werkt. Dit project koppelt mensen uit het bedrijfsleven, als buddy, aan werkzoekende 50-plussers. Als buddy ga je eerst kijken wie je voor je hebt, wat de werkervaring is, maar vooral naar wat voor mens heb je voor je. Welke eigenschappen en welke talenten zijn er? Heerlijk die menselijke benadering, ik was meteen verknocht aan deze manier van solliciteren. En dat ben ik nog steeds. Ik zal niet stoppen voordat mijn kandidaat aan tafel zit bij zijn nieuwe werkgever. Immers mijn statement: alleen ga je snel, samen kom je verder.”

Paul Hermans liep tot zijn grote verbazing aan tegen die leeftijdsgrens. Met jarenlange werkervaring als manager in de techniek en (werktuig)bouw, had hij nooit gedacht dat leeftijd een ‘probleem’ zou zijn. “Ik werd via die afwijzingen met de neus op de feiten gedrukt. Dit is blijkbaar hoe HR-managers werken. Jouw cv wordt al aan de kant gelegd bij het zien van je leeftijd. Ik besloot me aan te melden voor een Buddy Werkt-traject. De selectiecommissie koppelde mij aan Erik. We hadden meteen een klik.”

Paul heeft met name veel gehad aan de wekelijkse gesprekken met zijn buddy: “Soms raak je zo gefrustreerd van het solliciteren, dat je even je hart moet luchten. Ook dat kon bij Erik. Naast de goede gesprekken en af en toe een schop onder mijn kont, heb ik dankbaar gebruik gemaakt van Eriks netwerk in de regio. Hij wist mij warm aan te bevelen bij mooie bedrijven. Mijn leeftijd was totaal geen issue. Zij kijken er veel meer naar de mens en of je met jouw talenten en eigenschappen binnen hun cultuur past. Voor mij voelde dit als een warm bad. En blijkbaar heeft Erik heel goed aangevoeld, dat AAE een bedrijf is dat bij mij past. Ik heb vandaag namelijk te horen gekregen dat ik er op er op 1 juni mag starten met mijn nieuwe baan. Ik ben dolblij, en kan het elke 50-plusser aanbevelen.”

buddywerkt.nl

Van de redactie

‘Alleen ga je snel, samen
kom je een stuk verder’