Logo grooteindhoven.nl


Foto: Bert Jansen

Het Eckartcollege laat zich strikken

EINDHOVEN – Het Eckartcollege in Eindhoven gaat zijn vijftigste jaar in. Om het gouden schooljaar ludiek te beginnen, is een aantal gebouwen aan de Damocleslaan vorige week 'gestrikt'. De oranje linten en reuze strikken laten zien dat er dit schooljaar een jubileum wordt gevierd. "Daarmee zijn de leerlingen na de zomervakantie verwelkomd. Zo weten zij dat we een bijzonder jaar tegemoet gaan", aldus rector Jean Wiertz.

Net voor het einde van de zomervakantie is het een drukte van jewelste in en rondom het Eckartcollege. "We zitten nog in een verbouwing", licht Jean Wiertz toe. "De daken worden voorzien van zonnepanelen. Door de regen in de afgelopen weken hebben de werkzaamheden wat vertraging opgelopen", meldt de rector. De zonnepanelen zijn niet per se een onderdeel van het 50-jarig bestaan. "Maar", onderbreekt Wiertz, "bij een jubileum blik je niet alleen terug. Je kijkt ook vooruit. We willen bij de tijd blijven en duurzaamheid is daarvan een onderdeel."

De versiering rondom de gebouwen is wél speciaal voor het jubileum. "We gaan een heel bijzonder jaar tegemoet. Om onze leerlingen erop te wijzen, hebben we deze ludieke actie verzonnen."

Vijftig jaar geleden startte het Eckartcollege op de plek waar het nog steeds is gevestigd, aan de Damocleslaan. In de loop der jaren is er enkel uitgebreid en gefuseerd. Al in 1972 fuseerde het Eckart met de Thomas van Aquinomavo en sinds zo'n vijftien jaar is Pleincollege Nuenen eveneens onderdeel van de school. "We hebben sowieso veel leerlingen uit de regio", weet Wiertz. "Overigens is het ook voor het pleincollege een bijzonder jaar, want de school betrekt een nieuw gebouw en heeft een nieuwe naam gekregen. Voortaan heet het Nuenens College."

Wat betreft onderwijs is er in de afgelopen vijftig jaar wel veel veranderd. "Het Eckart kent een aantal bijzondere studierichtingen. Zo zijn we een Technasium (een formule voor bèta-onderwijs, red.) en hebben we een opleiding voor hoogbegaafden. Niet voor niets zijn al onze afdelingen benoemd tot excellente school. Wij doen het gewoon heel erg goed en daar zijn we uiteraard trots op."

Voor het gouden schooljaar staan er volgens Wiertz een heleboel activiteiten op het programma. "Zo gaan we op 2 oktober met de hele school naar de Efteling. Dat was nogal een logistieke operatie. Zo'n 1800 mensen kun je niet voor de deur in bussen laten stappen." Dat het is gelukt, stemt de rector tevreden. "Daarnaast komen er feesten voor de leerlingen en docenten, houden we een reünie en een symposium voor leerkrachten van de basisschool. Het wordt heel bijzonder."

Aanmelden voor de reünie via: www.eckartvrienden.nl

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox