Logo grooteindhoven.nl


Foto: Marjolein van Hoof

Column Loes van de Stadsgracht: Sprookje

Ze dacht een lang en gelukkig leven tegemoet te gaan, maar helaas sprookjes bestaan niet. Ook niet als je je droomprins het ja-woord geeft en deze werkelijk een prins van koninklijke bloede blijkt te zijn.

Prinses Diana heeft het allemaal meegemaakt. Ze was amper eenentwintig jaar toen ze in alle pracht en praal zich verbond aan prins Charles, een man van in de dertig waarmee ze tot hun huwelijk hooguit een paar kussen had gedeeld. Groot Brittannië dacht een koningin in spé te verwelkomen. Nadat ze het koningshuis twee troonopvolgers gebaard had, zat haar taak er echter op. Ze treurde in haar paleis, terwijl de prins van haar dromen zijn vertier elders zocht. Het verlegen meisje van toen, ontpopte zich tot een bewogen volwassen vrouw. Of zoals Elton John tijdens de begrafenis haar toezong tot English Rose. Twintig jaar geleden verongelukte ze op dramatische wijze in Parijs. Haar plaats is inmiddels ingenomen door de dame waar de prins echt voor door het vuur ging.

Nee, sprookjes bestaan niet. Ook niet voor de elf vluchtelingen die afgelopen zaterdag als verstekelingen in een laadbak van een Portugese vrachtwagen wisten te klimmen om zo Groot Brittannië binnen te kunnen komen. Hun reis eindigde voortijdig, toen ze op een parkeerplaats bij Bladel ontdekt werden. Hoe hun toekomst er nu uit gaat zien, weet ik niet. Maar soms zou ik nog wel in sprookjes willen geloven.

Maar helaas zijn dat mijmeringen waarvan je alleen kunt dromen. Dromen die vooral voor kinderen zijn weg gelegd. Voor hen is de toekomst nog een maagdelijk tapijt.

Deze week zijn de scholen weer begonnen. Voor kinderen die nu hun eerste schooldag beleven een bijzondere gebeurtenis. Een andere omgeving, een vreemde juf of meneer en kinderen die je niet kent, ze moeten het allemaal ondergaan.

Om al deze indrukken goed te kunnen verwerken is het heerlijk om 's avonds voor het slapen gaan even weg te dromen bij een verhaaltje dat eindigt met: ze leefden nog lang en gelukkig en dat er echt een toverfee bestaat die met haar stokje de wereld opeens in een Walhalla omtovert. Dat zou het ultieme sprookje kunnen zijn.

reageer als eerste
Meer berichten