De kracht van muziek zorgt voor verbinding. FOTO: Henny van Roomen.
De kracht van muziek zorgt voor verbinding. FOTO: Henny van Roomen.

Muziek Maatje verenigt jong en oud

Algemeen

Bewoners van twee Eindhovense seniorencomplexen van Wooninc. gaan samen met studenten van het Summa College acht weken op muzikale ontdekkingsreis. Voor de zeventigplussers betekent dat een eerste kennismaking met Adele en Spotify, terwijl de jonge studenten Dorus voor het eerst horen zingen over de motten in zijn ouwe jas.

EINDHOVEN - Zestien bewoners van WoonincPlus Vitalis Jean Sibelius en Stadshof ’t Hemelryck worden gematcht aan een student van het Summa College. Acht weken lang gaan de jongeren op de koffie bij hun ’Muziek Maatje’. 

Samen

Tijdens die bezoekjes kletsen ze over favoriete artiesten, luisteren ze samen naar plaatjes en wordt er – als het kan – samen muziek gemaakt. Het project start op woensdag 23 februari bij Parktheater Eindhoven, met een eerste ontmoeting van alle studenten. Aan het einde van het maatjesprogramma is er een Grand Finale in het Parktheater. Hier laten een aantal Muziek Maatjes horen wat het resultaat is van hun ontmoetingen. Bijvoorbeeld het samenstellen van een playlist, maar ook het zingen van een zelfgemaakte medley.

Het maatjesprogramma van Club Goud brengt verschillende generaties samen met muzikale ontmoetingen. Zo willen initiatiefnemer Club Goud en projectpartners Wooninc., Summa College en het Parktheater meer ‘gewone aandacht’ creëren voor ouderen. “Dat is aandacht die niet van zorgmedewerkers komt, maar normaal contact zoals je hebt met familie, vrienden, je sportteam of de buren”, licht Marion Peters namens Club Goud toe. “Die gewone aandacht draagt niet alleen enorm bij aan het levensplezier van ouderen, maar verbetert ook hun algehele welzijn. De ouderen helpen op hun beurt de studenten in hun persoonlijke- en beroepsontwikkeling tijdens de bezoeken. Ze worden zich bewust van de kracht van verbinding . Met Muziek Maatjes verwelkomen we zowel oudere als jongere stadsgenoten in ons pand, zo kunnen we bijdragen aan de doelstellingen van de gemeente om eenzaamheid te bestrijden.

Club Goud werkt aan een toekomst waarin ouderen zolang mogelijk meedoen. Met Muziek Maatjes komt de organisatie na eerdere succesvolle maatjesprogramma’s in Nijmegen en Den Bosch voor het eerst naar Eindhoven. Het vinden van betrokken projectpartners was geen probleem. Eindhoven in Contact dacht mee in de opstartfase en ook het Parktheater was meteen enthousiast. “We vinden het belangrijk dat alle Eindhovenaren zich thuis voelen in ons theater”, vertelt Marjon Reus van het Parktheater.

Aan het einde is er een Grand Finale in het Parktheater

Van de redactie

Afbeelding