Peter Tops en Johan Reemers staan voor een dichte deur van het Parktheater.
Peter Tops en Johan Reemers staan voor een dichte deur van het Parktheater.

Flinke domper voor het Lampegat

Algemeen

Carnaval in het Lampegat gaat ook dit jaar niet door zoals veel mensen hadden gehoopt en hadden verwacht. Géén nieuwe stadsprins, en ook géén optocht dit jaar.

EINDHOVEN - De Stichting Federatie Eindhovens Carnaval (SFEC) heeft tot haar spijt in samenspraak met de gemeente Eindhoven moeten besluiten “dat we ook komende carnaval ‘22 het zonder Federatiebal, nieuwe Zijne Dorstlustige Hoogheid (Stadsprins) en zonder optocht moeten doen.”

De huidige maatregelen, de druk op de zorg en de grote onzekerheid richting de toekomst maken dat we deze belangrijke onderdelen van het Lampegats carnaval moeten schrappen”, zo laat de stichting weten.

Eindhovenaar Peter Tops is carnavalist in hart en nieren en baalt enorm van de situatie. “Het is niet anders”, berust Tops. “Maar ik snap het wel: bier drinken met een mondkapje op, dat werkt niet. Je hoopt zo dat er nog iets meer zou kunnen.”

Tops maakt samen met Johan Reemers deel uit van het Lampegats Ezels Bevrijdingsfront (LEB). Het duo oefent het duo hun carnavalsliedjes in de bovenzaal van café ’t Rozenknopje. “Maar het Liedjesfist gaat, net als vorig jaar, ook niet door”, verzucht Tops. “Toen hebben we ervoor gekozen om met een aantal ludieke vlogs toch nog de juiste carnavalstoon te raken. Dat werd best goed gewaardeerd, dus daar blijven we mee door gaan.” Tops blikt terug naar februari vorig jaar toen hij samen met compagnon Reemers een filmpje bij het Parktheater maakte, normaal gesproken zou daar tijdens het Federatiebal die nieuwe stadsprins worden onthuld, maar de maatregelen rond corona beslisten anders. Tops: “Waar is dat feestje? Niet hier...”

Toch weigert Peter Tops om bij de pakken neer te gaan zitten. “Ook in een afgeslankte vorm kan er nog best een feestje worden gevierd. En wie weet biedt het ook mogelijkheden om dit buiten te doen. Dat wordt dan een wat ‘luchtiger’ carnaval”, grapt Tops. “En ook zijn er gelukkig nog online initiatieven om het oranje-blauw gevoel toch levend te houden in deze vreemde tijden.”

SFEC kijkt realistisch en hoopvol naar de toekomst. De ontwikkelingen en beslissingen uit Den Haag worden op de voet gevolgd. “Als het ook maar enigszins mogelijk is om een carnavalsfeest te organiseren, dan weet de SFEC dat dat samen met alle vrijwilligers en (horeca-)ondernemers in Lampegat gaat lukken. Ook in afgeslankte vorm kan Lampegat groots vieren. Daar hopen we voor nu op.”

SFEC

‘Bier drinken met een mondkapje op, dat werkt niet’

Rob Weekers