Daan Roebroek: ‘Dit is zo'n ontzettend complexe machine, met allemaal onderdelen die speciaal voor deze auto ontworpen zijn.” FOTO: Roel Breure.
Daan Roebroek: ‘Dit is zo'n ontzettend complexe machine, met allemaal onderdelen die speciaal voor deze auto ontworpen zijn.” FOTO: Roel Breure.

Sleutelen aan de Forze IX

Algemeen

Een team van studenten heeft dinsdag hun nieuwe racewagen op waterstof gepresenteerd. De ‘Forze IX’ moet met zijn topsnelheid van 300 kilometer per uur de strijd aangaan met Audi’s en Lamborghini’s op het circuit van Zandvoort, met als enige uitstoot water. De studenten willen definitief de ban breken voor waterstof in de auto-industrie. Stadsgenoot Daan Roebroek (22) is deel van het pioniersteam van Forze Hydrogen Racing.

EINDHOVEN - “Duurzaam racen, daar draait het uiteindelijk om”, zegt Roebroek: “We willen mensen inspireren om waterstof te omarmen als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen, en aantonen dat onze auto niet onderdoet voor gangbare racewagens op het circuit.”

De auto stoot namelijk alleen water uit, zegt de Eindhovenaar: “De waterstof reageert met zuurstof uit de lucht in een brandstofcel, waardoor water ontstaat en elektriciteit wordt opgewekt.”

Het team gebruikt deze elektriciteit om de elektromotoren van de auto te laten draaien. Ze hebben met vorige modellen al successen behaald in races op de circuits van Assen en Zandvoort, maar willen met de nieuwe auto een stap hogerop. “Het doel is om met deze auto uiteindelijk mee te doen in de Super GT-klasse op Zandvoort.”

De student Werktuigbouwkunde is enthousiast over de onthulling: “Het is echt gaaf om in zo’n project mee te draaien, iedereen is echt gemotiveerd om er wat moois van te maken.” Zelf is Roebroek vooral bezig geweest met de mechanische kant van de auto, zoals het chassis en de ophanging. “Om dat goed uit te werken en te zorgen dat het goed werkt geeft echt een goed gevoel.” De volgende stap voor het team van de Eindhovenaar is om de auto verder te testen, zodat deze zo snel mogelijk het circuit op kan.