Silvia Bartels: ‘Geen dag is het zelfde en dat maakt het werk afwisselend.’ FOTO: Bert Jansen.
Silvia Bartels: ‘Geen dag is het zelfde en dat maakt het werk afwisselend.’ FOTO: Bert Jansen.

‘Schoonmaken is heel precies werk’

Algemeen


Echt erbij stil staan… Nee, meestal niet! Toch zijn dagelijks in ieders directe nabijheid altijd wel ‘stille krachten’ aan het werk waardoor de samenleving door blijft draaien. Mensen die vaak gewoon voorbijgelopen worden, omdat wat ze doen eigenlijk zo ‘gewoon’, zo ‘vanzelfsprekend’ is. Het zijn de Eindhovense ‘stille krachten’, die het verschil maken.

EINDHOVEN - Interieurverzorgster Silvia Bartels heeft zich jarenlang ontfermd over de burelen van ASML in Veldhoven. Totdat ze op een dag besloot haar loopbaan een andere wending te geven. In overleg met haar werkgever Hago Zorg stapte ze de wondere wereld van de zorg binnen. Haar werkdomein werd het Catharina Ziekenhuis.

Protocollen

“Toen ik tweeëneenhalf jaar geleden de overstap maakte, wist ik niet wat ons boven het hoofd hing. Van corona had nog niemand gehoord. Ik kwam er wel snel achter dat bij schoonmaakactiviteiten in het ziekenhuis veel méér komt kijken dan je zou verwachten. Natuurlijk staat hygiëne met stip op één. Zorg draait om mensen, maar schoonmaak ook. Wij hebben te maken met strenge regels en protocollen. Daarnaast zijn er de contacten met patiënten. Soms voel ik me net een sociaal werkster”, legt Silvia uit.

Silvia is multifunctioneel inzetbaar en heeft een gevarieerd takenpakket. “Als ik op de intensive care ben ingeroosterd, ziet mijn taak er anders uit dan bijvoorbeeld op de afdeling medium care, waar patiënten minder intensief worden behandeld. Of als ik met een collega de cardioversiekamer onderhanden neem voor een volgende patiënt. Maar hoe het ook zij, de patiënt staat ook bij ons centraal. Alles moet tot in de puntjes verzorgd en schoon zijn. Wij maken op de kamers ook de pompen en bekabeling schoon en vullen de kastjes aan, zodat er altijd voldoende spuitjes, bloedbuisjes en urinezakjes aanwezig zijn. De verpleegkundigen mogen nooit misgrijpen. Geen dag is het zelfde en dat maakt het werk afwisselend.”

Hoe ervaart Silvia de impact van corona? “Het was best even schrikken, want de wereld stond meteen op z’n kop. De consequenties zijn niet alleen heftig voor artsen en verpleegkundigen, maar ook voor de schoonmaakploegen. Met name op de IC is het erg ingrijpend. We moeten helemaal ingepakt ons werk doen om besmette kamers schoon te maken. We worden met schrijnende gevallen geconfronteerd, mensen die op hun buik of zij liggen, helemaal ingepakt, happend naar lucht. Verstand op nul, dat is het beste, terwijl ik altijd vrolijk ben. Nee, ik neem al dat leed ‘s avonds niet mee naar huis. Ik kan werk en privé goed gescheiden houden. De contacten met de verpleegkundigen zijn leuk. Ik ben gemakkelijk in de omgang, heb geen last van stress. Ik pluk de dag en ga altijd met plezier naar mijn werk, maar ik ben wel een pietje precies. Dat komt goed van pas want schoonmaken is heel precies werk. Zeker in een ziekenhuis!”

Frans de Hoo

‘Geen dag is het zelfde en dat maakt het werk afwisselend’