Sjoelen, dobbelstenen in een schoen gooien. Vito van Erp heeft zich grondig voorbereid op het programma De Alleskunner. FOTO: Bert Jansen.
Sjoelen, dobbelstenen in een schoen gooien. Vito van Erp heeft zich grondig voorbereid op het programma De Alleskunner. FOTO: Bert Jansen.

‘Ik ben een echte spelletjesfanaat’

Algemeen

Eindhovenaar Vito van Erp is gek op spelletjes. Dat komt goed uit, want de komende weken is hij te zien tijdens het tv-programma De Alleskunner. “Ik had het voor geen goud willen missen!”

EINDHOVEN - Van Erp hoefde niet lang te twijfelen toen hij een oproep voor de spelshow voorbij zag komen. “Ik ben een echte spelletjesfanaat, het programma is me op het lijf geschreven.” Een zelfgemaakte video-boodschap waarop Vito een ladder op zijn kin laat balanceren, was voor de programmamakers voldoende om hem te selecteren. “Toen ik dat hoorde dacht ik: yes! Laat het maar beginnen.”

In De Alleskunner moeten honderd kandidaten in een afvalstrijd in rap tempo zichzelf bewijzen in tien spellen per aflevering. Winnen is niet verplicht, je moet vooral voorkomen als laatste te eindigen want na ieder spelletje is het voor één speler afgelopen. Zo slinkt het deelnemersveld tot er uiteindelijk in de finale na negen spelrondes nog twee kanshebbers en een slotspel over zijn. “Een afvalrace, waarbij de kans om de volgende ronde te bereiken iedere keer kleiner wordt. Dat is ook de charme van her spel, het is een echte competitie. Het enige wat je moet doen is niet verliezen”, lacht Vito.

Best goed

Over zijn prestaties tijdens de spelshow kan Van Erp nog niet al te veel verklappen. Dat heeft te maken met een geheimhoudingsclausule die hij heeft moeten tekenen. Wél wil hij kwijt dat hij het er ‘best goed vanaf heeft gebracht’. Ook is hij de komende weken nog wel op te zien. “Meer kan ik er echt niet over kwijt. Hoewel, ik heb het niet slecht gedaan”, verklapt hij alvast.

De meest uiteenlopen spellen heeft Vito de revue zien passeren: van het raden hoeveel erwtjes er in een flesje zaten, tot wie het snelst een nietmachine kan leegdrukken. Vito: “De Alleskunner moet eigenlijk van alle markten thuiszijn, beschikken over een goede oog-hand-coördinatie, inschattingsvermogen hebben, tactisch kunnen denken, goed kunnen puzzelen en snel kunnen schakelen.” 

Hoe zit met de zenuwen? “Spannend was het zeker, maar ik had er zoveel lol in, dat maakte het voor mij supertof om mee te doen. Tijdens de opnames heb ik de tijd van mijn leven gehad. Ik ben dan ook een echte spelletjesfreak.”

Waarvan akte, want in de tuin van zijn woonadres aan de Kerstroosstraat houdt Vito regelmatig spelletjescompetities die hij voor zijn vrienden op touw zet. Dobbelstenen in een schoen gooien, bingomuntjes op elkaar stapelen, Vito van Erp weet steeds weer wat nieuws te verzinnen in wat hij noemt de Olympische Spelen in de tuin. Mogelijk zit er voor de creatieve Eindhovenaar nog meer in het vat. Zijn enthousiasme en passie voor spelletjes werkten zo aanstekelijk dat hij door de programmamakers is gepolst om mee te denken voor het volgend seizoen van de Alleskunner. “Nu heb ik nog een kantoorbaan, maar eigenlijk wil ik mijn droom achterna.”

‘Tijdens de opnames heb ik de tijd van mijn leven gehad’

Rob Weekers

Afbeelding