Een bezoek aan het preHistorisch Dorp is leuk voor het hele gezin.
Een bezoek aan het preHistorisch Dorp is leuk voor het hele gezin.

preHistorisch Dorp zit in de lift

Algemeen

Naast al het nieuws over verminderde bezoekersaantallen rondom corona is er ook positief nieuws: het preHistorisch Dorp kreeg in 2021 ruim 50.000 bezoekers over de vloer. Dit is een stijging van bijna 40% procent ten opzichte van vorig jaar. Een mooi resultaat voor het Eindhovense openluchtmuseum. 

EINDHOVEN - Het preHistorisch Dorp kent sinds 2015 een stijgende lijn in bezoekersaantallen. Het bezoekersaantal zit nog niet op de aantallen van voor de crisis, maar er kwamen gemiddeld per dag wel meer bezoekers. De zomermaanden waren uitzonderlijk druk met ruim 25.000 bezoekers verspreid over 2 maanden: haast een verdubbeling ten opzichte van de zomermaanden voor de crisis.

Evenementen

Naast de reguliere programmering waarbij er veel doe-activiteiten voor kinderen zijn, organiseert het preHistorisch Dorp een aantal grotere evenementen in het jaar. Deze waren in bezoekersaantallen tot een maximum beperkt, maar steevast wel al dagen vooraf uitverkocht. “We zijn verheugd dat zulke aantallen en nieuwe doelgroepen het preHistorisch Dorp weten te vinden”, zegt directeur-bestuurder Ward Rennen. “Als we deze limieten niet hadden ingesteld, waren er waarschijnlijk nog grotere records gevestigd. Maar een veilig bezoek in coronatijden kunnen bieden is een groot goed voor ons. We zijn trots op wat we binnen deze maatregelen nu hebben bereikt.”

Yvonne Lammers, hoofd preHistorisch Dorp, blikt terug op een bijzonder jaar: “We hebben hard gewerkt om binnen de coronamaatregelen toch een mooi aanbod voor onze bezoekers neer te zetten. Dit heeft veel van onze mensen gevraagd. We zijn ze dus erg dankbaar en trots op hun onverminderde inzet.” De positieve vibe werd ook gevoeld bij het publiek: “We hoorden vaak terug dat bezoekers ondanks de maatregelen een zorgeloze dag hebben gehad. Dat is écht een opsteker. Daarom kijken we naast de bezoekersaantallen terug op een geslaagd seizoen. We mochten doen wat we het liefst doen: publiek ontvangen en ze geschiedenis laten ervaren”, aldus Lammers.

Bezoekers wisten de beleving van het museum bijzonder goed te waarderen. Het preHistorisch Dorp werd door kinderen bestempeld als het 2e kindvriendelijkste museum Nederland. Daarnaast steeg de Netto Promoter Score (NPS) naar de hoogste score ooit voor het Eindhovense museum: een 56. Het museum werd zelfs voor het eerst genoemd op de ranglijst van sterkste merken onder de musea in Noord-Brabant. Tot slot waren de online reviews lovend over de aanpak van het museum in de crisis en de bijzondere historische beleving.

Tegelijkertijd blijft Ward Rennen realistisch over de impact van de corona-crisis: “Hoe verheugd we ook zijn dat onze totale bezoekersaantallen zijn gegroeid, we merken wel dat het aantal educatieve bezoekers door corona achterblijft en tot de helft is gereduceerd. We werken daar hard aan en hopen dat we dit in 2022 kunnen herstellen.”

Van de redactie

‘We zijn trots
op wat we hebben kunnen bereiken’

Afbeelding