Daniëlle Bouwmans: 'Het liefst zou ik er ook nog een hondenpension bij hebben.' FOTO: Bert Jansen.
Daniëlle Bouwmans: 'Het liefst zou ik er ook nog een hondenpension bij hebben.' FOTO: Bert Jansen.

‘Ik vind het heerlijk om buiten te zijn’

Algemeen

Echt erbij stil staan… Nee, meestal niet! Toch zijn dagelijks in ieders directe nabijheid altijd wel ‘stille krachten’ aan het werk waardoor de samenleving door blijft draaien. Mensen die vaak gewoon voorbijgelopen worden, omdat wat ze doen eigenlijk zo ‘gewoon’, zo ‘vanzelfsprekend’ is dat het niet meer opvalt. Het zijn de Eindhovense ‘stille krachten’, die het verschil maken. In het eerste deel van een serie Daniëlle Bouwmans.

EINDHOVEN -  Hondenweer. Voor Daniëlle Bouwmans heeft die term geen negatieve lading. Voor haar is het altijd hondenweer. Ze runt namelijk hondenuitlaatservice De Blije Snuit. Elke werkdag haalt ze in Strijp en Stratum zo’n 13 viervoeters op om ze op een vaste, omheinde wei lekker uit hun dak te laten gaan.

“In weer en wind, ja. Daar heb ik geen problemen mee. Voor mij geen kantoorbaan, ik vind het heerlijk om buiten te zijn. Dieren zijn van jongs af aan mijn passie. Na een studie dierenverzorging ben ik door toeval eerst de fotografie in gerold, maar toen ik een keer een hondenkalender had gemaakt, dacht ik: omgaan met honden, dát is het! Vandaaruit heb ik de stap gezet naar een eigen uitlaatservice.”

Ik start altijd met een kennismakingsgesprek bij mensen. Even kijken of er wederzijds een goed gevoel ontstaat. Dat is tot nu toe altijd zo geweest. Dan neem ik de hond mee voor een proefwandeling, waarbij ik de andere honden een-op-een kennis laat maken. Zo wordt de nieuweling niet meteen ondersteboven gestoven door een overdosis opwinding en gekwispel.” En als je een hond hebt met moeilijk gedrag? “Het komt voor dat honden niet geschikt zijn om in een groep uitgelaten te worden, maar dat heb ik nog niet meegemaakt. Wel heb je soms ongecastreerde reuen die stevig en luidruchtig puberen en bazig kunnen worden. Dat houd ik goed in de gaten.”

Elke uitlaatbeurt van minimaal een uur levert een beweeglijk schouwspel op. “Ja”, lacht Daniëlle. “Het is rennen, rauzen, spelen, snuffelen, lekker omrollen. En ik loop met een flinke schep rond om het schoon te houden.” Daniëlle heeft veel jonge, werkende stellen als klant en soms mensen die door ziekte hun hond niet kunnen uitlaten. Voelt ze zich die ‘stille kracht’ die anderen helpt hun dagelijkse leven te leiden? “Nee, niet echt, omdat dit werk mijn passie is. Ik voel wel veel waardering van mijn klanten. Voor hen is het toch iets speciaals dat ze dit zo kunnen regelen. En de behoefte aan uitlaatservices groeit mede door corona. Zeker nu mensen van volledig thuiswerken toch weer iets meer overstappen naar werken op kantoor. Ze willen hun hond niet de hele dag alleen laten. Het liefst zou ik er ook nog een hondenpension bij hebben, maar het is lastig een geschikte locatie te vinden.
Wat we van honden kunnen leren? Aardig zijn voor elkaar”, knipoogt Daniëlle, terwijl er dartel wordt geblaft om haar heen. Nee, ‘stil’ is het niet te noemen, maar een waardevolle kracht is ze voor hondenbaasjes zeker.

Ellen Popeyus

Wat we van honden kunnen leren? Aardig zijn voor elkaar! !

Ellen Popeyus