Leerlingen van De Troubadour zijn trots op hun Tiny Forest.
Leerlingen van De Troubadour zijn trots op hun Tiny Forest.

Leerlingen Troubadour planten Tiny Forest Genderwonderwoud

Algemeen

Circa 180 leerlingen van basisschool De Troubadour hebben afgelopen week een zogeheten tiny forest aangeplant in de buurt van hun school. Daarbij werden ze geholpen door de gemeente en IVN Natuureducatie.

EINDHOVEN - Wethouder Rik Thijs opende het minibos en maakte de naam bekend: Tiny Forest Genderwonderwoud. De naam is door leerlingen van de school bedacht. Dit is de tweede tiny forest dat in Eindhoven is aangelegd. 

Voorbereidingen

Afgelopen weken werd de grond al gereed gemaakt voor de tiny forest. Het leukste werk, het planten van de bomen, mochten de leerlingen doen. In kleine groepjes zetten ze 25 verschillende soorten bomen en struiken in de aarde - in totaal zo’n 600 boompjes en struiken. Tijdens de aanleg spatten hun enthousiasme en betrokkenheid ervan af.

Wethouder Rik Thijs: “Een tiny forest draagt bij aan meer biodiversiteit en zorgt voor verkoeling op warme dagen. Ook is het een waterberging als er veel regen valt én de minibossen zorgen voor een gezonde bodem in de stad. Ten slotte zijn deze bosjes fijne plekken waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Ik hoop nog op veel minibossen in Eindhoven.”Een bos in de buurt van scholen is belangrijk. Bij het bos is ook een buitenlokaal aangelegd waar de kinderen en jongeren les kunnen krijgen over het bos en andere onderwerpen. Het bos brengt de natuur dichtbij en geeft jong en oud de kans om de wildernis in hun eigen wijk of dorp te ontdekken.De tiny forest in Eindhoven is mogelijk dankzij financiële steun van de gemeente en de provincie.

Een Tiny Forrest is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek, zo is de gedachte achter het initiatief. Een Tiny Forests vergroot de waterbergingscapaciteit, verbetert de luchtkwaliteit, en gaat hittestress tegen.

Een tiny forest is een inheems minibos van 200 à 400 vierkante meter. Landelijk zijn er al meer dan 150 aangeplant. Onderzoekers van Wageningen University & Research ontdekten al bijna 600 diersoorten in deze minibossen. De principes van een Tiny Forest zijn bedacht door de Indiër Shubhendu Sharma, die zich op zijn beurt baseerde op ideeën van de Japanner Akira Miyawak.

Tiny Forrest

Van de redactie

Een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen

Afbeelding