Logo grooteindhoven.nl


Foto: Marjolein van Hoof

Column Loes van de Stadsgracht: Liefde en vriendschap

Is elkaar met gekleurde poeder bestrooien leuk? Blijkbaar wel, want afgelopen weekend werd dit massaal gedaan bij de Karpendonkse Plas. Of de deelnemers van dit evenement op de hoogte zijn van de betekenis van dit zogenaamde Holifeest, is nog maar de vraag.

In India wordt met gekleurd poeder gegooid om het begin van de lente te vieren. Wanneer je een persoon met dit poeder besmeurt betekent dit dat je hem of haar liefde en vriendschap toewenst en… deze boodschap wil ik omarmen. Want liefde en vriendschap kunnen we allemaal wel gebruiken, nu in Barcelona de zoveelste terreuraanslag werkelijkheid werd. Europa is een keihard doelwit voor aanslagplegers die het liefste zoveel mogelijk slachtoffers willen maken. Het maakt niet uit of je jong, ouder of oud bent, ook wordt er geen onderscheid gemaakt tussen mannen, vrouwen en kinderen.

Het is een verschrikkelijk gedachtegoed dat zich meester heeft gemaakt van deze terroristen. Toch werden ook zij eens geboren als onschuldige en schattige baby's waarin iedereen geloofde. In de loop der jaren hebben zij zich echter laten meeslepen door idealen, waarin geen ruimte voor andersdenkenden is. En juist dat laatste is naar mijn smaak de echte boodschap van liefde en vriendschap. Natuurlijk hoeven we niet allemaal hetzelfde ideaal na te streven, dezelfde huidskleur, religie en seksuele voorkeur te hebben. Het is juist de variatie van personen die liefde en vriendschap in mijn ogen zo dierbaar en intens maken.

Men heeft ons de oorlog verklaard en niemand weet waar en wanneer er nieuwe slachtoffers vallen. Het is een verontrustende gedachte. Het barricaderen van publieke ruimtes waardoor auto's geen terrasjes meer kunnen 'leegvegen' of voetgangers kunnen 'scheppen' kan voor bepaalde plekken preventief werken. Ons effectief beschermen tegen dit geweld is echter een farce. We zullen moeten leven met de wetenschap dat het ook ons kan overkomen. Gelukkig zit liefde en vriendschap soms op een plek waar je het niet verwacht, waardoor je opeens vrolijk wordt. Zoals bijvoorbeeld in de Gagelstraat waar in het kader van straatpoëzie het volgende op een muur staat: 'Mannen uit één stuk, oogverblindende vrouwen, Gagelstraat O Gagelstraat, een straat om van te houwen!'

reageer als eerste
Meer berichten