Het Momentum is opgezet als particulier initiatief door mantelzorger Sylvia Eickholt. FOTO: Rob Weekers.
Het Momentum is opgezet als particulier initiatief door mantelzorger Sylvia Eickholt. FOTO: Rob Weekers.

Dementie: er kan nog zoveel wél

Algemeen

Stichting Het Momentum zoekt namens Glorieuxpark vrijwilligers voor een mooie persoonlijke match met bewoners met dementie. Dit landgoed is gelegen aan de Geldropseweg in Eindhoven en biedt een prachtige omgeving voor de bewoners en vrijwilligers. 

EINDHOVEN - Vooraf aan de match krijgt elke vrijwilliger een korte voorbereiding. De match vindt plaats op basis van een gemeenschappelijke factor zoals interesses, achtergrond, opleiding en eventuele religie.

Extra aandacht

Het Momentum is in 2018 opgezet als particulier initiatief door mantelzorger Sylvia Eickholt. Zij merkte tijdens de bezoekjes aan haar moeder in het verpleeghuis hoeveel behoefte er was aan extra persoonlijke aandacht en wat je daarmee kunt bereiken. Zoals een glimlach, een blik van herkenning, enthousiasme; een vorm van contact dus! Daarom werft Het Momentum vrijwilligers die passen bij individuele zorgvragen en interesses van de bewoners.

“Praten over een werkgever met een voormalig directeur, samen mondkapjes maken met een voormalig coupeuse, een potje schaken met een fervent denksporter, een wandeling met de hond met een dierenliefhebster of gewoon een kopje koffie drinken en bij iemand zijn. Er kan nog zoveel wél in elke fase van dementie, zelfs in coronatijd’, aldus Sylvia Eickholt. 

Dat het werkt, blijkt ook uit de erkenning die Het Momentum landelijk krijgt, zoals de toekenning van de Anneke van der Plaats Award in 2019 en de Nationale Vrijwilligersprijzen Lokale Initiatieven 2021. 

Het Momentum zorgt ervoor dat vrijwilligers weten hoe ze moeten omgaan met mensen met dementie. De match met een bewoner wordt verzorgd door Glorieux, omdat de professionals als beste weten wat de persoonlijke behoeften van elke bewoner zijn. De Momentum vrijwilligers zorgen daarna een uurtje per week voor zingeving en sociale benadering op maat.

Hierdoor krijgt de bewoner afleiding en de mantelzorger en zorgmedewerker een moment van rust. Daarnaast genieten de vrijwilligers ook van het contact met de bewoner en van de vaak leuke band met de mantelzorger. Er worden intervisiebijeenkomsten en extra workshops verzorgd. Ook mogen de vrijwilligers meehelpen bij de bijzondere Momentum activiteiten zoals de cabrio- of caravandag, een high-tea op een kasteel, kookbijeenkomsten of het rijden van de Lichtjesroute met de bewoners.

Uiteraard volgt Glorieuxpark de richtlijnen van het RIVM, waardoor er altijd een zo veilig mogelijke omgeving wordt gecreëerd voor bewoners, familie, medewerkers en vrijwilligers. Maar waarbij het leven ook zo normaal mogelijk wordt geleefd, en met waar mogelijk, extra persoonlijke aandacht en zingeving. Op dinsdagavond 18 januari 2022 tussen 19.00 en 20.30 uur vindt de informatieavond plaats op het Glorieuxpark in Eindhoven of online, afhankelijk van de richtlijnen.

www.hetmomentum.nl

Van de redactie

Op basis van
een gemeenschappelijke factor

Afbeelding