Het nieuwe ‘state of the art’ gebouw bestaat uit drie verdiepingen en is volledig gericht op de productie van geneesmiddelen.
Het nieuwe ‘state of the art’ gebouw bestaat uit drie verdiepingen en is volledig gericht op de productie van geneesmiddelen. Ja

Nieuwe bereidingsapotheek Catharina

Algemeen

De nieuwe bereidingsapotheek van het Catharina Ziekenhuis is gisteren (dinsdag) in bedrijf genomen. Eind 2019 werd aan de achterkant van het ziekenhuis gestart met de bouw.

EINDHOVEN - “En vandaag nemen we het gebouw in gebruik. Een mooi moment om hier even officieel bij stil te staan”, aldus ziekenhuisapotheker Ralph van Wezel.

Het nieuwe ‘state of the art’ gebouw bestaat uit drie verdiepingen en is volledig gericht op de productie van geneesmiddelen. De cleanroom beslaat 700 vierkante meter en er is een laboratorium met een vloeroppervlakte van 200 vierkante meter.

“Door de bouw van een eigen bereidingscentrum behoudt het Catharina Ziekenhuis een positie op de markt door geneesmiddelen, die het verschil voor de patiënt maken, toegankelijk te houden. Het is best bijzonder dat het Catharina Ziekenhuis een volledig nieuwe bereidingsapotheek heeft gebouwd. Er zijn in Nederland slechts 10 faciliteiten die op eigen terrein nog geneesmiddelen maken voor niet alleen het eigen ziekenhuis maar voor heel Nederland. “We maken geneesmiddelen die de farmaceutische industrie niet wil of kan maken. Omdat we geen winstoogmerk hebben, kunnen we dit tegen lage kosten doen”, aldus Van Wezel.

Nederland en andere Europese landen maken zich steeds meer zorgen over het feit dat ze voor veel geneesmiddelen vaak afhankelijk zijn van een of twee fabrikanten. Een zorgelijke ontwikkeling voor patiënten waarvoor een bepaald medicijn onmisbaar is. “Het zelf kunnen bereiden van medicijnen binnen een ziekenhuisapotheek is dan een groot voordeel. En dat doen we onder dezelfde strenge condities als de farmaceutisch industrie”, aldus Van Wezel.

Naast het maken van geneesmiddelen beschikt de nieuwe faciliteit over een laboratorium waar geneesmiddelspiegels in het bloed en toxicologische analyses worden uitgevoerd. “Dit doen we voor alle ziekenhuizen in de regio. Als op de SEH een patiënt komt die vermoedelijk drugs heeft gebruikt, of in aanraking is gekomen met een giftige stof, kunnen wij dat hier achterhalen.”

Nu al maakt het ziekenhuis dagelijks medicijnen voor patiënten in het ziekenhuis, poliklinische patiënten en zorginstellingen in het land. Met 130 verschillende producten op voorraad en 50 mensen die dagelijks bezig zijn met grondstoffen, spuiten en ampullen, is het een bedrijf op zich binnen het ziekenhuis. De ziekenhuisapotheek van het Catharina Ziekenhuis is binnen Nederland een kennis- en opleidingscentrum voor geneesmiddelenproductie.

Kenniscentrum

Geen winstoogmerk, en daarom tegen lage kosten’

Van de redactie

Afbeelding