Het Eindhovens Studenten Muziek Gezelschap Quadrivium.
Het Eindhovens Studenten Muziek Gezelschap Quadrivium.

Quadrivium zet jubileum luister bij

Algemeen

Het Eindhovens Studenten Muziek Gezelschap Quadrivium viert feest! In totaal 140 studenten vieren de 55e verjaardag van de vereniging Muziekgebouw Eindhoven. Het optreden stond al eerder op de planning, het concert heeft anderhalf jaar vertraging opgelopen.

EINDHOVEN - Het symfonieorkest, harmonieorkest en gemengd koor van de vereniging bundelen de krachten om een concert met volledig Nederlands repertoire neer te zetten, met als kers op de taart de gloednieuwe verenigingscompositie die speciaal voor Quadrivium is gecomponeerd. Een uniek, interdisciplinair concert voor jong en oud, zo heet het wervend.

Studentikoos jasje

In maart 2020 zou een concertreeks van Quadrivium plaatsvinden waarin alle elementen van de vereniging zouden worden uitgebuit: muziek van hoog niveau in een studentikoos jasje. De concertreeks bestaat uit meerdere primeurs: maar liefst vier werken van hedendaagse Nederlandse componisten gaan tijdens deze concerten in première.

ESMG Quadrivium bestaat uit drie losse muziekgezelschappen die voor deze unieke gebeurtenis samen één concert neerzetten. Als opening van het programma zingt het gemengd koor van Quadrivium werken van de Friese componist Eduard de Boer. Het harmonieorkest van de vereniging neemt het stokje over met een spetterend werk van Eric Swiggers.

Na de pauze brengt het symfonieorkest twee premières: een vernieuwend werk van Florian van der Reijden en een lyrisch stuk van Christiaan Janssen zullen voor het eerst worden gespeeld. De avonden worden afgesloten met de eerste uitvoeringen van het gloednieuwe werk Agitatrix voor symfonieorkest, harmonieorkest en gemengd koor, gecomponeerd door de jonge, enthousiaste componist Dennis Hazenoot. 

De koortekst van deze nieuwe compositie bevat de zin Mens Agitat Molem, het motto van de Technische Universiteit Eindhoven. Dennis Hazenoot heeft zich laten inspireren door het feit dat er op een technische omgeving toch zo’n rijke cultuurvereniging aanwezig was, twee werelden die totaal verschillend van aard zijn. In totaal 140 Eindhovense studenten verspreid over de drie muziekgezelschappen bundelen de krachten tijdens dit pas geschreven stuk.

ESMG Quadrivium stelt zich als doel om een zo groot mogelijk publiek te enthousiasmeren voor klassieke muziek. De vereniging wil het stoffige laagje over de reputatie van klassieke muziek weghalen door spetterende muziek te spelen met enthousiaste studenten. Dit concert verbindt muzikaal Nederland en verenigt muzikanten uit verschillende sectoren met elkaar. Het lichte karakter van de gespeelde werken maakt het concert tot een laagdrempelig geheel. Een uniek concert voor iedereen.

Zaterdag 28 november 2021, aanvang: 15:30.

muziekgebouweindhoven.nl

Van de redactie

140 Eindhovense studenten bundelen de krachten

Afbeelding