Skateboarders moeten erbij blijven horen, vindt Dave van den Berg. FOTO: PixaBay.
Skateboarders moeten erbij blijven horen, vindt Dave van den Berg. FOTO: PixaBay.

‘Overlast’ Urban scene is relatief

Algemeen

“Nog even en dan koersen we af op een totaalverbod voor de skateboarders in de binnenstad van Eindhoven. Eindhoven Urban hoofdstad van Nederland waarvan het straatmeubilair skateboarders voorbracht die bij de beste van de wereld horen, moet zichzelf serieus afvragen waarom er nog een oplossing is voor de ‘overlast’ van de skateboarders”, vindt Dave van den Berg, oud manager Dynamo en founder van Emoves.

EINDHOVEN - “Richt je openbare ruimte in samen met de urban scene, zij weten wat ze nodig hebben om te trainen en wat er nodig is om schade aan het meubilair en winkels te voorkomen”, was jarenlang mijn mantra. “Ik gaf altijd het voorbeeld van de trappen bij de Catharinakerk, waar al heel snel de siertegels kapot gingen omdat onder andere de skateboarders er op grinden. Dit was te voorkomen als ze bij de planvorming in gesprek waren gegaan met de scene. Een simpele metalen buis op de randen voorkomt bijvoorbeeld al een hoop problemen.”

“De skateboarders zijn al sinds de jaren 80 actief in de stad en er zijn veel gesprekken gevoerd met gemeente hoe hier het beste mee om te gaan. Als ik dan de kop ‘Robuuste’ bank brokkelt nu al af’ in het ED van 22 november lees, moet ik lachen en huilen tegelijk. Lachen omdat dit eenvoudig te voorkomen was en huilen omdat de skateboarders, maar ook de inline skaters en stuntsteppers, weer in diskrediet gebracht worden. Ik mag hopen dat de gemeente niet gaat buigen voor deze negatieve reuring en een verbod niet serieus gaat overwegen. Een actieve urban scene hoort gewoon in het straatbeeld van een stad met grootstedelijke ambities. En zeker Eindhoven die zich graag profileert als een stad die de Urban scene in al zijn vormen heeft omarmd.”

Gesprek

“Als je het aan mij vraagt is het ‘probleem’ eenvoudig op te lossen door in gesprek te gaan met de jongens en meiden die op een hele creatieve manier met hun stad omgaan. Die hun stad overal waar ze komen representen en beoefenaars uit de hele de wereld uitnodigen om samen hun cultuur te beleven op de straten van Eindhoven. Daarbij weiger ik te geloven dat er geen slimme oplossingen bedacht kunnen worden in een stad die uit zijn voegen barst van de technologische kennis en thuishaven is van een Design Academie waar jonge mensen opgeleid worden om problemen in kansen om te zetten. Ik ga er dus ook vanuit dat Eindhoven over een paar jaar andere steden adviseert hoe je de Urban scene op een duurzame manier omarmd in de openbare ruimte”, besluit Van den Berg.

Dave van den Berg

Afbeelding