Logo grooteindhoven.nl


Foto: Marjolein van Hoof

Column Loes: Wachtgeld

Wachtgeld van zeven ton? Ik wil er wel voor tekenen en met mij denk ik veel lezers van Groot Eindhoven. De burgemeester van Best komt ermee weg. Hij wil de renteaftrek van zijn onder hypotheek staande huis in Boxtel niet missen, dus huurt hij een onderkomen in de gemeente Best waarvan hij sinds 2012 de burgervader is.

Twee vliegen in een klap dacht hij: een mooi salaris en hij hoeft zijn huis niet in de verkoop te zetten. Deze fervente PvdA'er kent weliswaar de regeltjes: als burgemeester moet je wonen in de plaats waarin je gestationeerd bent, maar dacht met een 'handigheidje' van twee walletjes te kunnen eten. De bezwaren kwamen er zoals verwacht, want regels zijn regels nietwaar!

Het eind van het verhaal is nu dat Anton van Aert in Boxtel wil blijven wonen en zoals het er nu uitziet, stapt hij aan het einde van zijn aanstellingsperiode op. Dat is volgend jaar. Van Aert (1958) wordt dan zestig jaar en wanneer hij inderdaad zijn ontslag indient, ontvangt hij tot aan zijn pensioen, een periode van minstens zeven jaar, een wachtgeld van totaal zevenhonderdduizend euro!

Ik heb eens even zitten rekenen. Ik weet niet wat de hypotheek nu op zijn riante woning in Boxtel is, maar laten we eens uitgaan van vijf ton. Tegen de huidige rentestand van gemiddeld twee procent betekent dit dat hij zo'n tien duizend euro rente per jaar betaald. Een aardig bedrag om af te trekken bij je belastingaangifte. Het zij hem gegund.

Maar wat mij steekt in deze hele kwestie is dat wij 'burgers' bij een eigen ontslagname afzien van allerlei voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een werkeloosheidsuitkering. Wanneer wij als 'burgers' een baan aannemen waarin vereist wordt dat we in de gemeente waarin we werken ook ingeschreven moeten worden, dan nemen we dat voor lief en doen wat ons gevraagd wordt.

Waarom deze voorwaarde bewust ontduiken? Het burgemeesterschap is is toch ook een baan, zelfs een met een voorbeeldfunctie volgens mij. Gelijke monniken gelijke kappen zou je denken. Politici ontspringen die dans en genieten volop van riante voorzieningen. Een manco in mijn ogen dat snel aangepast moet worden.

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten