Plaatje van de training van IJCE-jeugd.
Plaatje van de training van IJCE-jeugd.

IJCE haalt de ijzers uit het vet

wo 13 okt 2021, 09:30 Algemeen

De leden van IJsclub Eindhoven (IJCE) hebben hun schaatsen weer uit het vet gehaald. Afgelopen weekend startte het schaatsseizoen in IJssportcentrum Eindhoven. Een bijzonder seizoen, want de club bestaat 75 jaar. Dat wordt eind november groots gevierd.

EINDHOVEN – IJCE is al jaren meer dan een schaatsvereniging. Ook in minder winterse jaargetijden is de club actief met onder meer skeeleren, racefietsen en mountainbiken. Dat gebeurt vooral in de bossen rondom Eindhoven en bij sportpark Op Noord aan de Oude Bosschebaan. Sporten bij IJCE is dus niet beperkt tot het najaar, maar áls dat najaar aanvangt, kriebelt het wat extra. De deuren van IJssportcentrum Eindhoven gaan weer open om rondjes te kunnen rijden op de 400 meter baan. 

Twaalf maanden

“Van oudsher zijn we een club van langebaanschaatsers, maar de zomersporten versterken de wintersporten”, zegt voorzitter Willem Maris. “Sinds een paar jaar is dat ook onze lijfspreuk, dat we twaalf maanden kunnen en willen sporten.” Hoe anders was het bij de start van de club in 1946. “Toen hadden we niet eens een ijssportcentrum. Wanneer er natuurijs lag, werd er geschaatst.” 

De ijsclub heeft het inmiddels goed voor elkaar. Met zo’n 650 leden is IJCE een van de grootste schaatsverenigingen die bij de KNSB is aangesloten. Voor het ijssportcentrum hebben zij zo’n zes jaar geleden echter wel hard moeten knokken. “De gemeente wilde de baan sluiten. Er was toen een enorme protestactie van zo’n 20, 25 verenigingen. Met z’n allen hebben we de schouders eronder gezet om de politiek op andere gedachten te brengen. Dat is gelukt.”

Hoewel de naam ijsclub niet meer het hele sportpalet dekt, is er van een naamsverandering nog geen sprake. “Van oudsher zijn we tóch een ijsclub. Alle andere sporten versterken elkaar onderling.”

IJCE is er voor alle leeftijden. Bovendien zijn er ook activiteiten voor niet-leden. Zo is er op 19 november voor de vijftigste keer het BasisSchoolSchaatsfestijn. Ook de Schaatsnacht op 27 december is een activiteit waaraan niet-leden kunnen meedoen. Bijzonder dit schaatsseizoen is dat IJCE 75 jaar bestaat. Dat wordt op 27 november gevierd. “Er zijn sportieve activiteiten in het ijssportcentrum. Ook wordt er een kunstobject onthuld, dat is gemaakt van houten schaatsjes waarop de jongsten voorheen leerden schaatsen”, somt Maris op.

TrainingenIJCE traint op zaterdag- en zondagmorgen en op maandagavond. Op de website zijn de activiteiten en de trainingsmogelijkheden overzichtelijk op een rij gezet. Daar is ook meer informatie te vinden over proeflessen en het lidmaatschap.Bij IJsclub Eindhoven kan iedereen zich prima voorbereiden op een echte winter met natuurijs. Met een goede voorbereiding is het vanaf het eerste moment genieten op natuurijs en is het geen kwestie van vallen en opstaan.

www.ijce.nl

Martina Roovers

‘De ijsclub
heeft het inmiddels goed voor elkaar’