Duurzame ideeën worden beloon in Son en Breugel. (Foto: PixaBay).
Duurzame ideeën worden beloon in Son en Breugel. (Foto: PixaBay).

Duurzame ideeën worden beloond

Algemeen

Inwoners van Son en Breugel kunnen zich tot en met 31 oktober  aanmelden voor de duurzaamheidsprijzen. Iedereen met een uitgevoerd duurzaam initiatief of een goed duurzaam idee mét uitgewerkt plan kan meedoen. 

Son en Breugel - Belangrijk is dat het idee voor de samenleving van Son en Breugel is en niet een individueel doel dient. De beste inzending wint een geldbedrag. Er is een prijs voor volwassenen én voor de jeugd. Volwassen kunnen €1500 winnen en de jeugd €250.

“Het valt me op dat zoveel inwoners in ons dorp bezig zijn met duurzaamheid, voor hun woning, wijk of omgeving. Dat doet me zo goed. Vorig jaar konden de prijzen niet doorgaan door de coronamaatregelen, daarom verwachten we extra inzendingen dit jaar”, aldus duurzaamheidswethouder Paul van Liempd.

Duurzaam initiatief

De ‘Frans Zaal Bokaal’ en het geldbedrag van € 1500 wordt uitgereikt aan inwoners die een duurzaam initiatief hebben uitgevoerd, of van plan zijn om dat uit te voeren. Belangrijke vereiste is wel dat er een uitgewerkt plan bij zit. Het dient een initiatief te zijn voor de samenleving van Son en Breugel zijn, en niet voor een enkel individu. Het initiatief kan betrekking hebben op allerlei verschillende thema’s binnen duurzaamheid. Denk hierbij aan: (het afkoppelen) van water, tegengaan van voedselverspilling, (recyclen van) afval, omgaan met klimaatverandering (klimaatadaptatie), bevorderen van biodiversiteit enzovoort. De jury kiest het beste initiatief.

De ‘Jeugd in het Groen prijs’ wordt uitgereikt aan de jeugd tot en met 18 jaar met een duurzaam idee. Het duurzame idee moet uitgevoerd kunnen worden tijdens een activiteitenmiddag. Elk jaar wordt er een thema gekoppeld aan de duurzame activiteitenmiddag. Het thema van dit jaar is: water. Iedereen die een idee heeft voor een leuke activiteit die te maken heeft met water kan meedoen. Een activiteit bijvoorbeeld waarmee je water kunt besparen, watervervuiling kan tegengaan of regenwater kan opvangen en kan gebruiken voor iets anders. De jury kiest het beste idee. De winnaar wint een prijs van €250 om de activiteit uit te voeren.

Frans Zaal

De duurzaamheidsprijs voor volwassenen is vernoemd naar de in 2016 overleden dorpsgenoot Frans Zaal, die als voorzitter van IVN en als raadslid voor de fractie Partij van de Arbeid/Groen Links groot voorvechter was van een groen en duurzaam Son en Breugel. De naam voor de jeugdduurzaamheidsprijs is in samenspraak met de Jeugdgemeenteraad bedacht.

In de jury zitten burgemeester Hans Gaillard, een afgevaardigde van IVN, een afgevaardigde van ondernemersvereniging (OVE) en Nel Roelofsen, de weduwe van Frans Zaal. Ook nemen twee leden uit de jeugdgemeenteraad deel aan de jury.

www.sonenbreugel.nl/duurzaamheidsprijzen

Van de redactie

Een vereiste

is een uitgewerkt duurzaam plan