Een KDC-10 tankt een F-16 in de lucht.
Een KDC-10 tankt een F-16 in de lucht.

Koninklijke Luchtmacht neemt afscheid van de KDC-10

wo 6 okt 2021, 09:37 Algemeen

Op donderdag 7 oktober vliegt het laatste KDC-10 tanker- en transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht een afscheidsronde langs Nederlandse vliegvelden. Het toestel vertrekt vanaf vliegbasis Eindhoven en vliegt op een lage hoogte richting de militaire vliegbases in Volkel, Leeuwarden, Den Helder, Woensdrecht en Gilze-Rijen. Vliegbasis Eindhoven blijft niettemin belangrijk als het gaat om defensievliegtuigen.

EINDHOVEN - Bij de laatste vlucht van het  KDC-10 tanker- en transportvliegtuig wordt gevlogen over vliegvelden op Texel, Amsterdam en Rotterdam en het hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht in Breda. De route kan mogelijk wijzigen door weersomstandigheden. De route wordt bekend gesteld via de sociale media van de Koninklijke Luchtmacht.Op 25 oktober verlaat het toestel Nederland en wordt het overgevlogen naar de nieuwe eigenaar in de Verenigde Staten die eind 2019 ook het eerste toestel in ontvangst heeft genomen.

Omgebouwd

Beide KDC-10’s zijn in 1992 overgenomen van luchtvaartmaatschappij Martinair en zijn omgebouwd tot tanker- en transportvliegtuigen, waarna ze halverwege 1995 in gebruik zijn genomen. Met de komst van de KDC-10 beschikt de Koninklijke Luchtmacht over de mogelijkheid grote hoeveelheden vracht en personeel snel en over lange afstanden te vervoeren. De KDC-10 doet ook dienst als vliegend tankstation. Door in de lucht bij te tanken kunnen jachtvliegtuigen zoals de F-16 en F-35, maar ook toestellen van andere landen langer in een operatiegebied worden ingezet.Landelijke bekendheid kreeg de KDC-10 tijdens de inzet voor humanitaire hulpvluchten naar landen in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten. 

Kaboel

Een voorbeeld hiervan zijn de vluchten van en naar Haïti dat in 2010 door een zware aardbeving werd getroffen. Recent is het toestel ingezet tijdens de evacuatie-vluchten uit Kaboel. 

Met het afscheid van de KDC-10 sluit de Koninklijke Luchtmacht een periode af waarin ze beschikte over eigen strategische luchttransport. De taken van de KDC-10 worden overgenomen door de nieuwe A330 MRTT-toestellen. 

Thuisbasis

Nederland neemt deel aan een vliegtuigpool voor tanker- en transportvliegtuigen. Op initiatief van Nederland nemen in totaal 6 Europese partners hieraan deel. De vloot zal bestaan uit 9 toestellen waarvan 5 toestellen vliegbasis Eindhoven als thuisbasis hebben.