Afbeelding

De Trudo Toren: Eindhovens groenste blikvanger

vr 8 okt 2021, 16:00 Algemeen

Eindhoven kent veel markante gebouwen. Eén daarvan is met zekerheid de Trudo Toren. Afgelopen week gaven vertegenwoordigers van woningcorporatie Trudo en architect Stefano Boeri in Eindhoven een toelichting op de groene toren. Aansluitend was er een demonstratie van het onderhoudsteam, dat vanaf grote hoogte het groenonderhoud gaat uitvoeren en vond een meet & greet plaats met enkele kersverse bewoners.

EINDHOVEN - Met een hoogte van 70 meter springt de Trudo Toren en letterlijk uit. Maar ook op andere vlakken is het gebouw onderscheidend, met betaalbare woningen en bomen en struiken hoog in de lucht.

Groenonderhoud

Afgelopen vrijdag gaven vertegenwoordigers van woningcorporatie Trudo en architect Stefano Boeri een toelichting op de groene toren. Aansluitend was er een demonstratie van het onderhoudsteam, dat vanaf grote hoogte het groenonderhoud gaat uitvoeren en vond een meet & greet plaats met enkele kersverse bewoners.

Directeur-bestuurder Theo van Kroonenburg: “Dankzij ambitie, lef, het samen innovatief aangaan van uitdagingen en natuurlijk die prachtige samenwerking met het team van de Italiaanse architect, de overige uitvoerende architecten, ingenieurs, groendeskundigen, medewerkers van Trudo en natuurlijk alle bouwers, hebben we dit prachtige gebouw met 125 woningen kunnen realiseren. Een levend groen hart in het bruisende Strijp-S. De Trudo Toren is wereldwijd het allereerste verticale bos dat speciaal is ontworpen voor de sociale huursector (maandhuur € 633,20). Ee zijn echt enorm trots op deze prestatie”.

Yasin Torunoglu, wethouder Wonen: “Dit is een echt statement. Dit prachtige gebouw, dat iconisch is voor onze stad, laat zien dat het bouwen van betaalbare woningen en duurzaamheid samen gaan. Ik kijk uit naar de volgende projecten, want er zijn nog zoveel mensen die we ook een betaalbaar en mooi eigen plekje gunnen in onze stad.”

Bosco Verticale Trudo Vertical Forest is gebaseerd op het eerdere ontwerp van Stefano Boerie: Bosco Verticale in Milaan. “Het Bosco Verticale is de afgelopen jaren op verschillende manieren beschreven als Urban Forestry manifest. In werkelijkheid was het allereerst een experiment, een prototype van een huis voor bomen, ook bewoond door mensen (en vele vogelsoorten). Het was een verkenning van nieuwe manieren van hoe we ons kunnen verhouden tot elkaar en tot andere levensvormen. Een zoektocht naar een nieuwe vorm voor stedelijke vernieuwing, verduurzaming en vergroening. Het was een grote uitdaging om dit concept in een betaalbare variant te ontwerpen voor de inwoners van de stad Eindhoven.”

De meeste bewoners hebben de sleutel van hun woning al ontvangen en sommigen zijn al druk aan het klussen. De bewoners zijn toegewezen op basis van motivatie en loting. Dertig woningen zijn gereserveerd voor spoedzoekers, bijzondere klanten en statushouders. Zij kunnen allemaal met een betaalbare sociale huur wonen op één van de meest aantrekkelijke plekken van Eindhoven en gaan ook een bijdrage leveren aan de Strijp-S community.

Bewoners

Van de redactie

‘ambitie, lef,
en het samen aangaan van uitdagingen’