Plaatje van de makers van de Panorama Podcast.in gesprek met deelnemer Angelo Martinus.
Plaatje van de makers van de Panorama Podcast.in gesprek met deelnemer Angelo Martinus.

Podcast over divers Eindhoven

wo 6 okt 2021, 09:12 Algemeen

EINDHOVEN - Eindhoven Museum lanceert een podcast over het verleden en heden van Eindhoven: Panorama Podcast. In zes afleveringen gaan bekende en minder bekende Eindhovenaren, zoals een monnik, dakloze en kunstenaar, met elkaar in gesprek over de stad. De verschillende sprekers blikken terug- en vooruit op een aantal spraakmakende ontwikkelingen in deze bijzondere stad.

Eindhoven is aan. Eindhoven is één. Eindhoven is honderd-en-één jaar aaneen, zo heet het wervend. Het eeuwfeest van Eindhoven in 2020 en de installatie Eindhoven Panorama op Stadhuisplein in juli waren de aanleiding voor de nieuwe podcast.

De podcast bestaat uit drie onderwerpen van elk twee afleveringen: de stad als bouwsteen, de stad als netwerk en de stad als beweging. De onderwerpen staan voor de ontwikkeling die Eindhoven heeft doorgemaakt. Er zijn bijvoorbeeld weinig oude historische gebouwen te zien in Eindhoven, maar des te meer industrieel erfgoed, zo geven de makers van de podcast aan. Bedoeling is om zoveel mogelijk kanten van de stad aan bode te laten komen, onder andere aan de hand van persoonlijke verhalen.

“Eindhoven Museum probeert zich, net als Eindhoven, steeds opnieuw uit te vinden en bewoners en bezoekers te inspireren en interesseren voor de stad. De gasten van de podcast zijn even divers als de stad zelf”, zo lichten de makers toe. De gasten die in de podcast hun verhaal mogen doen, hebben een zeer uiteenlopende achtergrond, van architect tot professor en van ondernemer tot straatervaringsdeskundige. Ze hebben ook elk een eigen visie op de stad en ervaring met de stad. In de podcast delen ze deze visie op de ontwikkelingen die Eindhoven de laatste 100 jaar heeft doorgemaakt. De gasten benaderen de onderwerpen elk vanuit hun eigen ervaring en relatie met de stad.