Foto: Bert Jansen

Boschdijk leidraad in boek over langste straat Eindhoven

EINDHOVEN – Het afgelopen jaar heeft Ben Damen uit Eindhoven iedere dag gewerkt aan zijn boek 'Boschdijk en aangrenzende wijken'. Met 300 pagina's en zo'n 1.000 foto's mag het gerust een naslagwerk worden genoemd. Niet allen over de langste straat van Eindhoven. Een paar keer heeft de auteur een zijstraat genomen. "Het boek behandelt zodoende een gedeelte van stadsdeel Woensel met de Boschdijk als leidraad."

'Boschdijk en aangrenzende wijken' is niet Bens eerste boek. Eerder publiceerde de 23-jarige student 'Leven in de Woenselsestraat en omgeving'. Voordat hij zich ontpopte als schrijver ontdekte Ben op internet dat Eindhoven er ooit heel anders uitzag. "Ik wist er weinig van. Die oude foto's wekten mijn interesse. Zodoende ben ik dat in mijn vrije tijd gaan uitzoeken." Tegelijkertijd ontstond de behoefte om het te delen met anderen. "En ik houd van schrijven. Die combinatie heeft geleid tot het eerste boek." Binnen een jaar had Ben zijn publicatie over de Woenselsestraat klaar. "Inmiddels is het boek al een tijdje uitverkocht, maar ik krijg nog maandelijks mailtjes met de vraag of het nog verkrijgbaar is." Er is dus duidelijk behoefte aan.
"Tijdens het schrijven van mijn eerste boek interviewde ik al iemand voor het tweede. Zo snel was ik al bezig met nieuwe plannen. Dat is nu overigens weer gebeurd. Boek drie spookt al door mijn hoofd." Beginnen aan een boek over de Boschdijk vond Ben een uitdaging. "Het is immers een lange straat." Eenmaal ermee aan de slag gebeurt er wat er bij Ben vaker gebeurt, zoals hij het zelf benoemt. "Dat zijstraatje kan er ook wel in, dacht ik. Zodoende heb ik ook een aantal buurten aan de Boschdijk meegenomen, zoals Acht, de Grote Beek, het Pastoor van Arsplein, buurt De Barrier en de Frankrijkstraat. De Boschdijk is de leidraad."
Ben heeft (oud-)bewoners gesproken en hun anekdotes opgetekend. Hij spendeerde menig uurtje in het stadsarchief en kreeg hulp van de Stichting Eindhoven in Beeld. Van de huidige situatie maakte hij zelf foto's. Daarnaast studeert hij ook nog HR-Management aan de Fontys Hogeschool. "Ik schakel op gevoel wanneer ik wat meer of minder tijd nodig heb voor mijn studie, maar nu het zomervakantie is, doe ik even niets."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden